Tyxo.bg counter

Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства


Хардуерни, софтуерни и мрежови ускорители, които могат да върнат в играта всеки бавен компютър
 
Ускоряването на компютрите е любимо наше занимание и редовна тема на страниците на PC World. От последната подобна публикация обаче измина доста време, през което събрахме още опит, научихме нови трикове и натрупахме изпитана в реални условия и тестове информация за достъпните “РС ускорители”, с помощта на които всеки може да подобри производителността на личната си (или служебна) система поне докато не събере достатъчно средства за по-сериозен ъпгрейд или покупка на нова настолна или преносима машина. Всичко това включихме в настоящата статия, в която предлагаме на вашето внимание повече за хардуерните, софтуерни и/или мрежовите хитринки за подобряване на производителността и улесняване на живота ви. Тези изпробвани на практика средства са фокусирани основно върху Windows 7 базираните компютри, но много от тях са универсално приложими и с други типове платформи. Триковете за ускоряване са обобщени в три отделни секции, но преди да преминем към тях, ще ви насочим към отговора на може би най-важния първоначален въпрос:
Как да разберем дали компютърът ни е твърде бавен?
Само чувството, че компютърът ви работи твърде бавно, не означава непременно, че той наистина е такъв. Има редица фактори, които биха могли да причинят временно намаляване на бързодействието: “забил” принтер, лошо направена уебстраница, сривове в услугата на вашия Интернет доставчик и какво ли още не. Разбира се, има и доста достоверни признаци, които могат да ви подскажат, че нещо не е наред – ако първоначалният старт на машината ви отнема повече от 1-2 минути или приложенията редовно се отварят твърде бавно, почти със сигурност е време да вземете някакви мерки, за да върнете системата си отново “във форма”.
От друга страна, за да сте сигурни в решението си, е добре да разполагате с възможно най-точни данни в цифрово изражение. Как да си ги осигурите? Най-лесният начин е, като използвате периодично някакъв тестов софтуер, с който редовно да оценявате цялостната производителност на системата си. Както обикновено, в Интернет има много такива предложения, включително разработеният в PC World инструмент WorldBench, но в повечето случаи те са платени. Ако все пак нямате излишни средства за инвестиране, можете да се спрете и на някой хубав безплатен продукт, като например PCMark Vantage във или без комбинация с друг от безплатните инструменти на известния разработчик Futuremark, специализиран именно в тази сфера (http://www.futuremark.com/download/).
Всъщност за базова информация по въпроса можете да използвате и вградения инструментариум на Windows – опцията ‘Performance Information and Tools' от контролния панел. Осигуряваните по този начин данни са доста рудиментарни, но все пак са по-добре от нищо.
Така или иначе, независимо какъв точно инструмент сте избрали, важно е редовно да събирате и да си записвате данни за системната производителност. Ако след някой от тестовете видите 15-20% спад в резултатите, значи е време да се вземат някакви мерки за ускоряване. Следват предложенията ни в тази насока.
Хардуерни РС ускорители
Когато искаме по-бърза РС система, най-логичното и естествено решение е да я обзаведем с по-бързи компоненти – памет, видеокарта, процесор и т.н. Хардуерните ъпгрейди обаче не са евтини, затова всеки, който държи да похарчи разумно ограничения си бюджет, ще вложи парите си в ускорителите, от които ще има най-голям ефект. Кои обаче са те? Точно на този въпрос ще отговорим в настоящата секция, базирайки препоръките си на реални тестове на няколко различни комбинации от компоненти. 
 
Установяването на това, кои РС ъпгрейди се отразяват най-добре на производителността на РС-то, е най-ефективно с реални тестове. За изпълнението на тази задача направихме две отделни тестови постановки (системи). Първата е за “обща употреба” и ежедневна работа (офис приложения, базово фоторедактиране, възпроизвеждане и кодиране на видеофайлове), а втората е “геймърска”. След това разграничихме възможните ъпгрейди за тях в 4 основни категории: процесор, RAM памет, хард диск и графична карта.  
Двете основни тестови системи са изградени така, че да отразяват най-добре (според нас) наличните разпространени опции, които подлежат на ъпгрейд към днешна дата: една РС система на около 3-годишна възраст с 3.4GHz Pentium D процесор, 2GB RAM памет, 500-гигабайтов хард диск и видеокарта GeForce 8800GT и една 1-годишна система с 2.8-GHz Core i7 CPU, 4GB RAM памет, твърд диск с капацитет 1TB и ATI Radeon HD 5670 графична карта. Всяка от тях е тествана в различни комбинации от споменатите по-горе категории за ъпгрейд, за да се установи къде ще се оправдае най-добре инвестицията – т.е. кой ъпгрейд или коя комбинация от ъпгрейди ще увеличат най-много производителността на системата. Разбира се, тъй като тестовите системи са по-скоро примерни, така би трябвало да се възприемат и резултатите, но все пак получените цифри дават достатъчно основания за някои изводи и препоръки, които може би ще ви изненадат.
Резултатите от тестовете са представени в следващата таблица, която изобразява в проценти подобренията в производителността със съответните ъпгрейди, а по-долу са изводите и коментарите. 

> Ъпгрейдът на процесора: Както се вижда от таблицата, замяната на Pentium D процесора на “ежедневната” РС система с такъв от клас Core 2 дава моментален и ясно забележим прираст в производителността на цялата система. Ъпгрейдът към  2.67GHz Core 2 Quad пък допринесе с около 36,8% скок на бързодействието при работа с обичайните споменати приложения. Интересно е, че при използване на по-стар 3.0GHz Core 2 Duo процесор подобрението е още по-значително – 52,6%, вероятно заради по-бързата предна шина (frontside bus - FSB) от тази на Core 2 Quad. При всички тези процесорни ъпгрейди още по-значим е прирастът в графичната производителност на системата. Най-хубавото от всичко в случая е, че всички споменати CPU ъпгрейди са сравнително достъпни като цена, като вариантът с най-добро съотношение цена/допълнителна производителност е този с Core 2 Duo.
 
> Ъпгрейдът на RAM паметта: “Народната” мъдрост твърди, че ъпгрейдът на RAM паметта веднага и видимо подобрява системната производителност, още повече че е лесен за изпълнение, a DRAM модулите са относително евтини. Но ако вашият компютър вече е снабден с умерено количество системна памет (да речем, към 2 GB, както е в нашия случай), добавянето на допълнително такова само по себе си едва ли ще даде кой знае колко допълнителна скорост. В нашия пример увеличаването на паметта от 2GB до 4GB повиши бързодействието едва с 1,3% при работа със стандартните приложения и на практика не се отрази изобщо при игрите. (Увеличаването на паметта от 4GB до 8GB в геймърската система ни донесе едва 3% повече бързодействие). Тези тестови резултати на практика обезсмислят инвестицията в повече памет с цел подобряване на производителността – в нея има малко повече резон единствено ако ползвате 64-битова операционна система, която оползотворява по-добре голямото количество RAM памет. 

> Ъпгрейдът на хард диска: От тестовите резултати ясно се вижда, че обещанията на SSD (Solid-state-drive) технологията за значително намаляване на времето за отговор на дисковата storage подсистема съвсем не са безпочвени. В случая замяната на стандартния 500-гигабайтов 7200 rpm хард диск със 120GB SSD устройство донесе веднага 8% повишаване на производителността при работа с обичайни приложения и цели 18,4% в игрите. От другастрана, в сравнение с традиционните HDD устройства, SSD продуктите все още са сравнително скъпи, а и замяната води до значителна загуба на капацитет за съхранение (почти 75% в нашия случай). Затова подобен ъпгрейд е смислен само ако новото SSD устройство се използва като системно (т.е. за инсталация на операционната система и приложенията, с които се работи), докато магнитният хард диск служи за съхраняването на големи обеми информация и евентуално за бекъп. 
> Ъпгрейдът на видеокартата: Тук няма мистерии и тестовите резултати напълно отговарят на очакванията: инвестицията в по-нова графична карта може да направи чудеса за добавянето на повече бързодействие, особено при игрите. Когато заменихме старата GeForce 8800GT графична карта на “ежедневния компютър” с ATI Radeon HD 6870 модел, производителността при гейминга скочи с близо 15%. В геймърската система пък замяната на ATI Radeon HD 5670 с HD 6850 донесе направо 117,2% повече графична производителност в игрите, макар че на практика и в двата случая смяната на видеоадаптера не се отрази на работата с ежедневни приложения. 
> Всичко наведнъж: Разбира се, предприемането на най-ефективните ъпгрейди едновременно носи най-съществени системни ускорения: например четирите основни замени на компоненти (процесор, RAM памет, хард диск и графична карта) в по-старата тестова система за обща употреба ни осигуриха 67,1% по-добра цялостна производителност и внушителните 166,3% повече бързодействие в игрите. Вярно, като цяло един такъв групов ъпгрейд струва повече, но по принцип допълнителната ефективност, която получавате, е повече в сравнение със сумарната от замяната на отделните компоненти. 
От друга страна, не е необходимо непременно да ъпгрейдвате всичко, за да получите забележимо по-добро бързодействие. Най-добре ще е, ако се фокусирате върху “тесните места” в производителността. За да ги откриете, посетете Windows Performance Information and Tools Control Panel секцията. Вижте къде са най-малките числа в Windows Experience Index подсекцията – там са областите, в които ъпгрейдът би трябвало да има най-голям ефект. 


Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства

© Мариян Славов, pcworld


Windows Experience Index конзолата дава общ груб поглед към най-силните и най-слабите от гледна точка на производителността компоненти в РС системата ви 

Кога си струва хардуерният ъпгрейд?
Казаното дотук навежда на един логичен въпрос, а именно: има ли смисъл да се правят толкова ъпгрейди, след като просто можем да си купим ново РС? В края на краищата дори в идеалния си вариант ъпгрейдът си е разправия, а и съвсем не излиза евтино – ако се придържаме към примерите с тестовите системи, замяната и на четирите основни компонента излиза към 1000 лв., т.е. повече, отколкото струват много нови настолни, че даже и преносими компютри.
Все пак, като оставим настрана нужната работа и обичайните рискове, свързани с физическата замяна на компоненти, има случаи, в които ъпгрейдът е по-добрият вариант от покупката на нов компютър. Ключов аспект в разграничаването е графиката, тъй като новите компютри от споменатия ценови сегмент, които по принцип са с интегрирани графични решения, обикновено се представят доста зле в гейминг тестове и реални игри. Тоест, ако искате повече гейминг производителност, отколкото имате в момента, със сигурност повече ползи срещу по-малка инвестиция ще ви донесе замяната на видеокартата, отколкото купуването на нова машина с интегриран VGA адаптер.
Работата с офис и други ежедневни приложения е по-различна история. Ако сегашният ви компютър е твърде бавен дори за тях, то покупката на нова машина определено никак не е лоша идея. Но като се има предвид нужната инвестиция, във всички останали случаи избирателният ъпгрейд на отделни компоненти според дадените по-горе насоки по всяка вероятност ще се окаже по-мъдрият (и по-евтин) вариант. 
Софтуерни РС ускорители
10 ефективни софтуерни трика за ускоряване на компютъра от старта до гасенето
 
Дори да нямате финансовата възможност да направите незабавен ъпгрейд, все още разполагате с доста възможности за ускоряване. В тази секция ще обобщим тези от тях, които според нас най-много си заслужават усилията. А всъщност “усилия” едва ли е подходящата дума тук, защото в повечето случаи става въпрос за пипването на някоя и друга проста настройка по системата, която обаче може да доведе до значителни подобрения в производителността. Караме поред.
> Програмирайте антивирусните проверки: Не е задължително РС-то ви да се окаже с вирус, но все пак е добре винаги да сте сигурни в това. Проверката за вируси обаче нерядко намалява бързодействието на системата, затова програмирайте антивирусния си софтуер така, че да проверява компютъра, когато не работите с него – например късно през нощта.
> Актуализирайте power настройките: По подразбиране Windows настройките за захранването на компютри с батерии (лаптопи, нетбуци и пр.) са сложени на т.нар. балансиран (“Balanced”) план. Въпросният план осигурява добър компромис между производителност и време за автономна работа, но ако използвате лаптопа си включен към мрежата през по-голямата част от времето, животът на батериите не е толкова важен. Затова пък имате възможност да подобрите бързодействието на преносимата си машина, като сложите power настройките на някой от “по-мощните” планове, които Windows крие. За да го направите, кликнете на иконката на батерията от системния трей и изберете “More power options”. Проследете падащото меню до опцията “Show additional plans” и изберете плана “High performance”. Този избор ще изключи и автоматичното преминаване на машината в спящ режим, което пък ще ви спести времето за гасене и рестарт, когато мръднете за малко от лаптопа.  
> Деинсталирайте, деинсталирайте и пак деинсталирайте: Няма нищо лошо в това да имате много инсталирани програми в компютъра, но ако прекалите с броя им, може да си създадете проблем, защото всяко приложение заема място на хард диска, а много програми са настроени и така, че да се задействат още при стартирането на машината или да работят във фонов режим, което пък “задръства” системната RAM памет винаги когато РС-то работи, без значение дали ползвате конкретното приложение в момента, или не.


Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства

© Мариян Славов, pcworld


За да намалите системния безпорядък, махайте редовно излишното от инсталираните приложения. За целта можете да използвате “Programs and Features” секцията от контролния панел

За целта посещавайте редовно секцията ‘Programs and Features' на контролния панел и махайте от там всички програми, които не ви трябват. Оглеждайте се за разни инструментални ленти, служебни програми и драйвъри на устройства (напр. принтери, WWAN модеми, камери, клавиатури, мишки, плейъри и пр. периферия), които вече не използвате. След необходимите рестартирания може да се изненадате от това, колко по-леко работи системата ви.
> Разчистете твърдия диск: Съхраняването на много файлове на твърдия диск обикновено не създава проблеми - поне докато дискът не се напълни и на Windows не му се наложи да търси оскъдните празни места, където от време на време трябва да записва това-онова.


Вграденият в Windows инструмент Disk Cleanup показва как се използва наличното пространство в хард диска и дава информация за най-големите консуматори

Затова уверете се, че винаги имате поне 10-15% свободно пространство на системния хард диск и при първа възможност разтоварвайте всичко на външни устройства за съхранение или средства за архивиране на информация. Стартирайте вградения в Windows инструмент Disk Cleanup, за да се отървете от редовно събиращия се “системен боклук”, като временни Интернет файлове, остатъци от стари инсталации и забравени в кошчето (Recycle Bin) остатъци. Въпросното приспособление може да се отвори, като напишете “disk cleanup” в полето за търсене от стартовото меню на Windows 7 и натиснете Enter. Сложете отметка срещу всеки тип файлове, от които искате да се отървете, и оставете инструмента да си свърши работата. 
Още идеи за това, как да дадете повече “въздух” на системата си, можете да намерите също и в публикувания в бр. 4/2011 на PC World материал “Пролет е - да изчистим “боклука” и от РС-то”. 
> Дайте шанс на ReadyBoost: Ако сте недотам горд собственик на старичко РС с малко RAM памет, все пак можете да му дадете повече скорост, като прибегнете до една модерна хитринка в лицето на технологията ReadyBoost, която ви позволява да използвате включена към компютъра USB флашка като допълнителна RAM памет. За да се възползвате ефективно от тази стратегия, ще трябва все пак да разполагате с високоскоростен USB порт и възможно най-голяма по обем и най-бърза модерна USB флашка. Ако тези условия са изпълнени, Windows ще ви позволи да задействате ReadyBoost опцията още с включването на устройството в USB порта – когато изскочи прозорецът на AutoPlay функцията, просто изберете опцията “Speed up my system” и следвайте инструкциите. 
> Изпробвайте нови драйвъри: Един популярен компютърджийски принцип от близкото минало съветва да не инсталираме нови драйвъри, ако компютърът ни си работи нормално, защото има вероятност нещо да се обърка след новата инсталация. Всъщност няма спор, че такава теоретична вероятност винаги съществува, но, от друга страна, новите драйвъри могат и да направят системата ви значително “по-пъргава”  - вариант, който в наши дни е значително по-вероятен. 
За да намалите до минимум опасността от неприятности, преди да инсталирате нови драйвъри е препоръчително да си направите точка за възстановяване (System Restore Point), към която да се върнете, ако все пак нещо се обърка. Най-бързият начин за това е да напишете “Create a restore point” в полето за търсене в Start менюто на Windows (7) и да кликнете на “Create” в прозореца, който се появи. (Или от секцията “Performance and Maintenance” > System Restore в контролния панел на Windows XP и Vista.)
Следващата стъпка към драйвърния ъпгрейд трябва да направите в Windows Update. Кликнете на Check for Updates и след това нататък, за да видите колко налични ъпдейти има. По принцип Microsoft класифицира драйвърните актуализации като опционални, така че дори Windows Update да ви казва, че нямате нужда от някакви критични ъпдейти, актуализирането на драйвърите все пак е препоръчително. За целта сложете отметки на необходимите места и кликнете на ОК, за да ги инсталирате. 
След това посетете уебсайтовете на производителите на основните компоненти в машината и проверете и там дали няма нещо ново. За целта е добре да знаете точния модел на всеки инсталиран в машината ви хардуерен компонент (ако не сте сигурни, можете да проверите през Windows Device Manager секцията в контролния панел), така че да си свалите точно това, което ви трябва. Инсталирайте всеки от драйвърите (това обикновено е свързано с рестарт) и тествайте машината си след всяка такава инсталация, за да видите как се променя производителността й. Вероятно ще забележите, че най-голям ефект имат актуализациите на BIOS-а и драйвърите за дъното и графичната карта. Междувременно не забравяйте да правите точки за възстановяване на системата.

> Намалете startup приложенията: Много е вероятно със старта на машината ви да се стартират един куппрограми, програмки и приложения, за чието съществуване дори не подозирате. Това увеличава времето за първоначално зареждане, така че, ако искате да ускорите процеса, ще трябва да понамалите броя им. Като начало можете да започнете, като напишете msconfig в полето за търсене на Start менюто. Кликнете на таба Startup и ще ви излезе списък с всичко, което се стартира заедно със зареждането на операционната система. Махнете отметките на приложенията, за които смятате, че няма нужда да се зареждат при всяко стартиране на машината. 


Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства

© Мариян Славов, pcworld


Безплатното приложение Soluto ускорява първоначалното зареждане, като отлага стартирането на по-маловажните програми   

Другият вариант е да използвате някоя подходяща безплатна програмка като Soluto, с която ви запознахме в споменатата по-горе статия (“Пролет е - да изчистим “боклука” и от РС-то”) от бр. 4/2011.
> Подрежете “крилцата” на Aero интерфейса: Няма спор, че новият Aero интерфейс на Windows 7 определено хваща окото с всичките му там полупрозрачни прозорци, разнообразни фонове и прочее украшения. Но въпросните ефекти имат и понякога значителен негативен  ефект върху системното бързодействие. Можете да се уверите в това, като ги изключите. За целта отворете менюто Personalization от контролния панел и в главния прозорец на ааплета скролнете надолу, докато намерите “Basic and High Contrast Themes”. Изборът на Basic темата на Windows 7 е добър вариант, защото тя изисква много по-малко графичен рендеринг. 


Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства

© Мариян Славов, pcworld


В Personalization секцията можете да поорежете атрактивните, но консумиращи системни ресурси ефекти, като си изберете контрастна основна тема 

Ако смятате, че трябва да отидете още по-нататък в орязването на визуалните ефекти, можете да го направите от менюто “Performance Information and Tools'” на контролния панел. Там кликнете на опцията “Adjust visual effects” в лявата част. Ще намерите над 20 специфични настройки, които можете да използвате, за да подобрите бързодействието на системата си. Можете да изключите всичко наведнъж, като кликнете на бутона “Adjust for best performance” и след това на ОК. 
> Изключете Aero Peek и Aero Snap: Можете да обърнете внимание също на функциите Aero Peek и Aero Snap, които по принцип не консумират кой знае колко много системни ресурси, но изключването на Aero Snap, да речем, може да ви спести усилията да преоразмерявате ръчно случайно променени прозорци, които по невнимание сте привлекли към ръбовете на екрана. 


Можете да изключите Aero Peek функцията с десен клик върху таскбара, после Properties и махане на отметката срещу “Use Aero Peek to preview the desktop”

За бърз достъп до тези функции можете да напишете “ease” в полето на стартовото меню. Изберете “Ease of Access Center” и в долната част на екрана кликнете на “Make it easier to focus on tasks”. Сложете отметка в кутийката срещу текста, гласящ “Prevent windows from being automatically arranged when moved to the edge of the screen”, за да изключите автоматичната промяна на прозорците с Aero Snap. Докато сте още в това меню, можете да сложите отметка и срещу опцията “Turn off all unnecessary animations (when possible)”, с което пестите още секунди. Aero Peek пък се изключва с десен клик върху таскбара, после Properties и махане на отметката срещу “Use Aero Peek to preview the desktop”.
> Ликвидирайте тъмбнейлите: Ако ви се е случвало да отваряте директория със стотици изображения в режим на “thumbnail preview” (т.е. с микрокартинки за предварителен преглед) с каквото и да било Windows приложение, сигурно сте забелязали колко бавен може да се окаже този процес. Опцията за thumbnail преглед в Windows Explorer може да се изключи от менюто Tools и Folder Options. Като отворите последната опция, намерете таба “View”, кликнете и после сложете отметка срещу опцията “Always show icons, never thumbnails”.

Мрежови ускорители
Още начини за повишаване производителността на всичко, свързано в домашната или офис мрежа
 
Не всички забавяния в работата на компютърната техника се причиняват от операционната система или от самия компютър. Например, ако става въпрос за трансфер на файлове между машините или за бавно отваряне на уебстраници, то “виновникът” най-вероятно е в мрежовите настройки, а не в Windows или кутията на РС-то. В миналия бр. 5/2011 на PC World ви запознахме детайлно с редица начини за подобряване на мрежовата производителност, затова тук няма да се разпростираме отново подробно на въпроса, но все пак ще споменем още някои обичайни “мрежови ускорители”, на които по една или друга причина не успяхме да обърнем внимание в статията “Съвети и трикове за увеличаване на мрежовата производителност” от майското издание на списанието.
> Ъпгрейдвайте всичко възможно към 802.11n: Купуването на нов, модерен Wireless N рутер определено помага за бързодействието на безжичната мрежа, но ефектът от тази покупка е най-забележим, ако всички останали свързани устройства поддържат въпросния стандарт. Тоест нов рутер в тандем със стар лаптоп няма да повиши особено скоростта на връзката помежду им освен ако не сте в периферията на покритието, където по-добрата производителност ще се дължи единствено на факта, че сигналът на новия рутер (по всяка вероятност) е по-силен.  Ако искате да се възползвате от предимствата на възможно най-добрата пропускателна способност на даден  802.11n рутер, трябва да използвате  WPA2 криптиране (или изобщо да не използвате такова): по-старото WPA шифроване оперира на половината от теоретичната скорост, предлагана от стандарта 802.11n.
> Разчовъркайте антените: Може би най-лесният и най-достъпен начин за промяна на производителността на безжичната мрежа е, като поразмърдате антените на рутера – стига последният да има видими такива, разбира се. Опитайте различни конфигурации: например всички да са изправени, наклонени на 45 градуса, насочени встрани или други от възможните комбинации. Нашата практика показва, че в зависимост от рутера настройването на положението на антените му може да даде до 20% подобрения в осигуряваната от него пропускателна способност. 
Разбира се, самият рутер също може да бъде местен и не е задължително да се държи там, където ще изглежда най-добре. Всъщност “златното” правило повелява безжичният модем/рутер да се поставя възможно най-близко до мястото, на което най-често се използват компютрите/устройствата, които имат нужда от връзка. Ако въпросната техника е разхвърляна из различни стаи на дома или офиса ви, опитайте се да поставите рутера на възможно най-централното спрямо ориентацията им място. 


Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства

© Мариян Славов, pcworld

Ако в списъка ви с DHCP клиенти присъстват имена, които не ви говорят нищо, много е вероятно да има непоканени “авантаджии”, които нелегално ползват и забавят вашия безжичен канал 
 
> Проверете за смутители на връзката: Факт е, че мрежовата производителност намалява, когато много устройства използват едновременно наличния безжичен канал. Естествено, винаги можете да наблюдавате как използвате мрежата, но ако има и други хора, които използват същата връзка? За да видите дали има “авантаджии”, консултирайте се със списъка от DHCP клиенти, предлаган от конфигурационния инструмент на вашия рутер. В повечето случаи във въпросния списък се отразява абсолютно всичко, свързано в мрежата, с разнообразна информация, в това число MAC адреси и хост имена на компютри. Не се стряскате, ако откриете повече устройства от наличните в дома/офиса ви лаптопи и настолни компютри – в списъка със сигурност ще бъдат включени и други джаджи, като безжични принтери, медийни сървъри, смартфони и друга wireless техника. Но ако откриете някое потребителско име, което не трябва да фигурира в списъка, може би няма да е зле да помислите за преминаване към по-високо ниво на Wi-Fi сигурност, както и да смените администраторската си парола и шифровъчния ключ. 
> Върнете трафика във форма: Ако нямате нищо против да се пробвате и с малко по-изтънчените мрежови настройки, можете да пипнете приоритизацията на трафика в рутера си. Най-общо казано, т.нар. приоритизация на трафика (позната и като traffic shaping) е технология, която ви дава възможност да кажете на мрежата си да пуска с приоритет определена форма на трафик за сметка на друга такава. Например, ако решите че гласовите или видеокомуникации трябва да се ползват с най-голям приоритет, можете да настроите мрежата си така, че при обаждания или видеотрансфер тя да пропуска съответните потоци без забавяне, като отлага или забавя, да речем, получаването на имейли или свалянето на файлове за времето, за което ги ползвате, тъй като те не се толкова чувствителни към забавянията. 
В наши дни все повече рутери идват и с т.нар. Quality of Service функционалност. А тя също може да бъде доста полезна, тъй като дава достъп до още по-подробни настройки и възможности за подобряване на производителността. Ако пък сте сред по-напредналите мрежови потребители, можете да опитате да внесете подобрения в  бързодействието и функционалността на мрежата си (включително с Quality of Service опции), като си свалите фърмуер от независими компании, какъвто поддържат например рутерите на Linksys. 
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.