Tyxo.bg counter

Ноутбуците на възраст над 3 г. по-добре да се изхвърлят, отколкото да се поправят

Така смята шефът на агенцията за анализи J.Gold Associates, според когото ремонтът на старите мобилни компютри излиза по-скъпо, отколкото покупката на нов ноутбук.
Във времена на икономическа криза като сегашните някои от производителите се опитват да съкратят капиталовите разходи, като вместо да обновяват парка си от ноутбуци, удължават гаранционния срок, който обикновено е до 3 години.
Според шефа на агенцията за анализи J.Gold Associates (Джек Голд) обаче, на четвъртата или петата година от експлоатацията на мобилните компютри поддръжката им в работещо състояние може да излезе по-скъпо, отколкото замяната им с нова машина.

Според изчисленията на Голд, средната цена за обслужването на един лаптоп в продължение на 2 допълнителни години е около 970 долара. А това е на практика повече, отколкото струват много от съвременните нови ноутбуци. Това е така, защото след три години работа на лаптопите рязко нарастват случаите на повреда на хард дисковете, започват проблеми с клавиатурите, дисплеите и батериите.

Когато пък става въпрос за бизнес, работата със стар ноутбук намалява производителността на служителите и може да доведе до годишни загуби от порядъка на $9600 за компанията, изчислява още аналитикът.

Според него, ситуацията става още по-лоша, когато ноутбукът се повреди извън гаранционния срок. В този случай, ако средната цена за поддръжка и ремонт в гаранция възлиза на $970, то извън нея разходите могат да стигнат до към $1425, подчертава Голд.
С други думи, лайтмотивът на специалиста е повече от ясен - ако сте от потребителите, ползващи лаптоп на възраст над 3 г., по-добре купувайте нов, вместо да се опитвате да го поправите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.