Tyxo.bg counter

Изследване показва, че Facebook (вероятно) не ви подслуша през телефона

Някои хора все още вярват, че техните телефони се подслушват, за да се събират данни с цел таргетиране на реклами или компрометиране на тяхната неприкосновеност. По време на изслушване в Конгреса Facebook отрече, че неговите приложения подслушват потребителите, но научно проучване по този въпрос досега нямаше. Учени от Североизточния университет в Бостън, щата Масачузетс, най-накрая са направили именно това (макар и само с Android устройства).

В изследването са участвали над 17 хил. приложения, включително такива на Facebook и такива, които изпращат информация на социалната мрежа. Целта е била да се провери дали някое от тях прави аудио запис през микрофона на телефон с Android. Както може би предполагате, учените не са намери нито едно доказателство за това приложенията да активират микрофона или да изпращат аудио записи.

Те обаче са открили нещо друго притеснително: някои приложения изпращат на трети страни сника на екрана на телефона. Такъв е случаят с GoPuff – приложение за доставка на фастфуд, което изпраща снимка на екрана и видео запис на екраните на потребителите към компанията за анализи AppSee. Проблемът в случая е, че в политиките на GoPuff това не е било уточнено предварително. Разбира се, впоследствие компанията променя своите правила.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.