Tyxo.bg counter

Tesla съкращава 9% от служителите си

Американският производител на електромобили Tesla стартира програма по реструктуриране, в рамките на която ще бъдат съкратени 9 на сто от неговите служители. В края на 2017 г. в компанията са работели около 37 500 души, т.е. съкратените ще бъдат около 3400.

По данни на Bloomberg за последните 5 години щатът на Tesla е нараснал 12 пъти. Според Financial Times пък за първи път 15-годишната история на производителя съкращенията ще обхванат повечето нейни отдели. През 2017 г. там бяха уволнение 700 души, с обяснението, че не са преминали ежегодната сертификация.

Главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск публикува съoбщение в Twitter, в което определи решението като “трудно, но необходимо”, тъй като тя се бори с разходите за увеличеното производство на електрическия седан Model 3. Новината доведе до 7 на сто ръст в цената на акциите на компанията.

В писмо до служителите на Tesla Мъск съобщава, че ще бъдат съкратени само служители, които не са на почасово заплащане. Работниците от производствените отдели няма да бъдат обхванати от реструктуризацията заради споменатата увеличена продукция на Model 3 (на снимката).

В момента Мъск се опитва да убеди инвеститорите, че Tesla може да стане печеливша, без допълнителни капитални вливания. Според него компанията ще излезе “на плюс” през последните две тримесечия на 2018 г.

Според Bloomberg сумарните загуби на компанията в момента са около 4,5 млрд. долара. Очаква се към тях да се прибавят още 1,3 млрд. през следващите четири тримесечия. Освен това в началото на 2019 г. Tesla трябва да погаси конвертируеми облигации за около 1,2 млрд. долара. Това, заедно с текущите финансови разходи може да предизвикат нужда от допълнителни инвестиции в размер на над 2 млрд. долара, считат от рейтинговата агенция Moody’s Investor Service.

още по темата

Tesla ще публикува кода си за сигурност

Според Мъск това ще гарантира защитата на автономните автомобили
13.08.2018 / 10:51

Tesla пусна на пазара дъска за сърф

Ограничената серия бе разграбена за минути.
30.07.2018 / 12:09

Изтекоха снимки на преден и заден панел на смартфон на Tesla

Прорез в екрана и огромно лого на Tesla.
23.07.2018 / 05:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.