Tyxo.bg counter

Google ще използва изкуствен интелект, за да публикува реклами

Публикуването на рекламите на Google AdSense вече до голяма степен е автоматизирано (те се насочват на база на съдържанието на даден сайт). Но компанията сега прави крачка напред, усъвършенствайки този подход. Търсачката официално пусна Auto Ads – система, използваща машинно обучение, не само за да определи типа на рекламите, които потребителят ще вижда, но за това как те ще бъдат разположени. Технологията, базирана на изкуствен интелект, ще решава колко реклами е подходящо да имa на всяка страница и къде трябва да се поставят. Контролът, който рекламодателите имаха досега, ще намалее значително, но от Google са убедени, че крайният резултат ще бъде удовлетворяващ за тях. При проведените бета тестове рекламодателите са получавали средно 10% повече приходи.

Съществуват обаче притеснения, че използването на изкуствен интелект може да създаде редица проблеми. Участниците в бета тестовете са се оплакали от рекламите на своите страници и се опасяват, че пълната автоматизация на процеса може да доведе до публикуването на фалшиви реклами или такива със съмнителни обещания. Макар че това може да помогне на малките рекламодатели да постигнат по-голяма аудитория, то има възможност неуместни реклами не само да се появят на даде уебсайт, но и да получат постоянно място на него.

В крайна сметка може би потребителите ще виждат повече от рекламите, върху които реално искат да кликнат, но само ако от Google са сигурни, че технологията за машинно обучение може да направи правилна преценка.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.