Tyxo.bg counter

Кой ще се възползва от премахването на бутона “View image” в Google?

Търсачката Startpage е съсредоточена върху поверителността и предоставя резултати от търсенето с Google, но без насочените реклами

След като Google обяви, че премахва бутона "Преглед на изображението" (View image) преди няколко дни, със сигурност много потребители ще решат да заменят най-голямата търсачка с тази на Microsoft – Bing - например.

Припомняме ви, че Google, след подписване на многогодишна глобална лицензионна сделка с Getty Images, предприе тази мярка, за да ограничи нарушаванята на авторски права при тегленето на изображения от интернет.

 

 

Според доклад на BBC обаче критиците на новата политика на интернет гиганта са категорични, че тази промяна е "ужасна", "насочена срещу потребителите" и "понижаваща качеството на продукта". Решението на Google предизвика вълна от недоволство, като много потребители призоваха за бойкот на търсачката и замяната ѝ с някоя алтернативна.

"Други посочват, че кликването с десния бутон върху дадено изображение в браузъра Chrome на Google и изборът на "Отваряне на изображение в нов раздел" (Open image in new tab) възпроизвежда липсващата функция, което обезсмисля новата политика на компанията", се казва още доклада.

Според Lifehacker.com пък има вариант потребителите да се обърнат и към друга търсачка, наречена Startpage. "Този браузър е съсредоточен върху поверителността и предоставя резултати от търсенето с Google, но без насочените реклами и с повече защита на личните данни", добавят от BBC.

"Google отдавна е атакувана от фотографи и издатели, които смятат, че възможностите, които дава най-голямата търсачка, са позволили на потребителите да крадат снимки. В този ред на мисли, премахването на бутона за преглед на изображението е една от многото промени, с които компанията отговаря на критиките”, коментира и от технологичното издание The Verge.

Сега остава само да видим коя от алтернативните търсачки ще се възползва от рестрикциите на Google. А дали и те няма да възприемат подобно политика, притиснати от кампанията за защита на авторските права, само времето ще покаже.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.