Tyxo.bg counter

Google премахва бутона “View image” от търсачката за снимки

От компанията искат да мотивират потребителите да влизат в сайтовете-първоизточници, когато теглят изображения

Google прави значителна промяна в търсачката си за снимки, за да предотврати изтеглянето и копирането на изображения, защитени с авторски права. Когато търсите изображение, вече няма да срещнете бутона "Преглед на изображението" (View image), който позволяваше на потребителите да виждат картинката самостоятелно и да я теглят, без да посещават какъвто и да било сайт.

Това определено предизвикаше загриженост у хората, които създават и публикуват тези изображения, тъй като не само, че техните снимки са използвани, без на потребителите да им се налага да посещават сайта, към който по принцип принадлежат, което го лишава от аудитория, но също така означаваше, че изображенията се разглеждат извън контекст, без никаква информация за правата за ползване и други съпътстващи данни.

 

 

Както екипът на Google обяви в Twitter, докато бутонът "Преглед на изображението" изчезва, този "Посещение"(Visit) остава, като от компанията се надяват, че той ще насърчава хората да посещават интернет страниците, преди да изтеглят изображението.

 Разбира се, винаги можете да щракнете с десния бутон на мишката върху изображението, да изберете "Отваряне на изображение в нов раздел" и да го изтеглите по този начин. Но от Google се надяват, че този ход ще накара хората да осъзнаят по-добре откъде теглят снимките. Както обясняват от компанията, "да има един бутон, който да отвежда хората до информация за изображението, е полезно както за потребителите, така и за уеб издателите и носителите на авторските права". От интернет гиганта обявиха, че са взели решението за премахване на бутона за преглед на изображението, след споразумението с платформата Getty Images през минала седмица.

Getty Images подаде жалба срещу търсачката пред Европейската комисия през 2016 г., а тя от своя страна обвини Google в "създаването на пленителни галерии със съдържание с висока резолюция и авторски права”. Според ЕК, тъй като консумацията на снимките е възможна незабавно, след като изображението се покаже с висока резолюция и в голям формат, потребителите нямат мотив за преглеждането му в оригиналния източник.

Google и Getty Images вече започнаха дългогодишно глобално партньорство за лицензиране, за да разрешат този проблем. Но, докато тази промяна ще бъде приветствана от много творци и създатели на изображения, това може да се окаже разочароващо за ежедневните потребители, които търсят снимки за законни цели, защото бутонът "Търсене по изображение" (Search by image) също е премахнат, което прави по-трудно търсенето на подобни и свързани снимки. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.