Tyxo.bg counter

Facebook тества бутон за показване на неодобрение

Как може Facebook да насърчава пълноценното общуване между потребителите си? Като им позволява да изразяват неодобрението си спрямо неуместните коментари, за да бъдат скрити. В момента социалната мрежа тества подобен бутон сред ограничен брой потребители. Но това, което Facebook прави, повдига въпроса за цензурата на проблематичните коментари и ролята на компанията като редактор на публикациите и като медийна организация.

Говорителят на Facebook разкрива, че новият бутон цели да създаде лесен начин, по който потребителите да покажат, че даден коментар е неуместен, невъзпитан или подвеждащ. От компанията подчертават, че не става дума за тестване на бутон „Не харесвам“.

Ето как вероятно ще изглежда новият бутон:

Facebook тества бутон за показване на неодобрение

Когато се натисне бутонът за неодобрение, съответният коментар ще бъда скрит. След това на потребителите ще бъде предоставена възможността за допълнително уточнение, като изберат една от следните опции: „Обидно“, „Подвеждащо“ или „Извън темата“. Това ще помогне на социалната мрежа по-лесно да определи дали коментарът е неприятен, дали е „фалшива новина“ или просто е неуместен.

От Facebook изтъкват, че провежданият в момента тест има за цел да им даде обратна връзка и публично няма да излиза никаква информация относно това колко неодобрения даден коментар е получил. Изследването се провежда сред 5% от потребителите на Android в САЩ, чиито настройки са на английски език. Бутонът се появява само при коментарите на публичните страници, а не при тези на групи, обществени фигури или потребители. Към момента компанията не предвижда да разшири проучването си.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.