Tyxo.bg counter

Спад на криптопазара: Курсът на биткойн се срина с 14%

Спад на криптопазара: Курсът на биткойн се срина с 14%

Масов срив на стойностите на основните криптовалути бе отчетен на 16 януари. Съдейки по данни на CoinMarketCap спадът касае всичките двадесет най-популярни криптовалути. Стойността на биткойн например (към 14 ч. на 17 януари) е 10 408 долара, като за последните 24 часа спадът е 14%, а за последните седем дни е над 20 на сто.

Подобно е положението и при Ethereum – 17,4% спад за денонощие, Rilple (-23,9%), Bitcoin Cash (-16,3%), Cardano (-20,4%), Litecoin (-16,7%) и др. Общата капитализация на пазара в момента е 473,7 млрд. долара, след като в края на деня на 15 януари тя бе над 700 млрд. долара.

Сривът се свързва с новините за намеренията на Китай да въведе допълнителни мерки срещу търговията с криптовалути на своя територия. В страната се подготвя забрана на работата на онлайн платформи и мобилни услуги за обмен на такива валути. Предвижда се забрана на местни, както о блокиране на достъпа до чуждестранни услуги.

Редно е да се отбележи, че Китай не е единствената страна, която разглежда възможности за забрана на криптовалути – подобни мерки се планират и в Южна Корея. Франция пък планира въвеждане на по-строги правила. 

Междувременно обаче, по думите на Ляо Сян, управляващ компанията за добив на биткойн Lightningasic в Шънжън, китайските “майнъри” добиват около три четвърти от новите биткоини в световен мащаб. С това може да се обясни ефектът на затягането на законите в страната в тази насока.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.