Tyxo.bg counter

Потребителите изглупяват от Facebook и Twitter

Изследователи от университета в Единбург проведоха експеримент, който показа, че използването на социалните мрежи влияе негативно на способността на хората да мислят и самостоятелно да взимат решения. 

При проучването била изследвана способността на доброволци да решават математически задачи самостоятелно или в група. Учените достигнали до извода, че участниците в експеримента могат да се замислят над решението, ако работят сами. Когато обаче задачата се даде на група, сред които има човек, който първи реши задачата, всички останали престават да опитват да се справят с решението и копират отговорите на условния лидер.

Този експеримент показва, че сайтовете, през които преминава огромен поток информация, като Facebook и Twitter например, създават собствени „умници“, на които останалите потребители се доверяват без особени основания.

Смятаме, че хората не са предразположени да мислят, тъй като за това трябва време и усилия, а в съвременния свят те са твърде ценни, за да бъдат използвани за проверка на всяка незначителна информация, обяснява ръководителят на проекта д-р Аяд Рахван.

Друго изследване, проведено неотдавна, показва, че постоянното търсене на информация в Интернет-търсачките, притъпява паметта на потребителите, тъй като те не виждат необходимост да запомнят данни, които може с лекота да получат във всеки момент.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.