Tyxo.bg counter

Twitter удвои максималния брой символи на съобщенията

Социалната мрежа Twitter обяви, че увеличава максималния брой символи на публикуваните в нея съобщения от 140 до 280. От там обясняват, че по този начин потребителите ще могат да избегнат прекалено лаконичното изразяване на мислите си.

Ново правило обхваща всички езици, освен китайския, корейския и японския, където ограничението от 140 знака остава. От компанията поясняват, че причината за това е в самите езици – те позволяват изказване на повече мисли с по-малко символи. Средната дължина на “туитовете” на японски например е 15 знака, като едва 0,4% на сто достигат позволения максимум. 

От Twitter изпробват увеличаване на горната граница за дължината на съобщенията от септември. Според статистика на компанията 9% достигат максимума при ограничение от 140 символа. При 280 знака границата се достига от едва 1% от съобщенията. 

В социалната мрежа отбелязват, че засега потребителите не бързат да се възползват от увеличението. Само 5 на сто от “туитовете” са с дължина над 140 знака и едва 2% достигат 190. 

Доскорошният лимит от 140 знака (без паузите) е наследство от епохата на SMS съобщенията, когато услугите за обмяна на бързи съобщения все още не бяха чак толкова разпространени. Всъщност, ограничението на SMS е 160 символа, но от Twitter запазват останалите 20 за името на потребителя. 

Според някои новото ограничениe може да повлияе негативно на смелостта на изказванията и атмосферата на реакциите в реално време, която е сред най-силните страни на Twitter. Други пък посочват, че увеличеният обем може да намали читаемостта на съобщенията и да предизвика поява на повече “пълнеж”. Сред примерите в тази насока е съкратен “туит” на главния изпълнителен директор на социалката:

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.