Tyxo.bg counter

Tesla изтегля 11 000 автомобила заради проблеми със седалките

Дефекти са открити само при произведените между 28 октомври 2016 г. и 16 август 2017 г. Model X SUV

За компанията “Tesla” доброволното изтегляне от пазара на дефектни модели автомобили се превърна в практика. През 2015 г. компанията уведоми 90 000 собственици на седан Model S за евентуални дефекти в предпазните колани. 2700 бройки от Model X SUV бяха изтеглени от пазара през 2016 г. заради проблем със седалките от третия ред, а по-рано тази година компанията съобщи за проблеми с ръчната спирачка при други 53 000 автомобила от сериите Model S и Model X SUV.

Това е цената на бизнеса - и по-добре, че компанията въведе практиката на доброволно изтегляне на дефектни автомобили, отколкото да бъде принуждавана да го прави по административен ред след някоя трагедия. Днес “Tesla” съобщи за проблеми с втория ред седалки при други около 11 000 автомобила от серията Model X SUV, пуснати на пазара миналата година.

Изтеглянето се отнася само за серията Model X SUV със сгъваеми седалки, произведени между 28 октомври 2016 г. и 16 август 2017 г., а компанията изчислява, че само 3% от продадените автомобили имат проблем. Моделите, които нямат сгъваеми седалки на втория ред, не са засегнати от откритите дефекти.

По време на вътрешни тестове компанията установява, че лошо поставени кабели, свързани към седалката зад шофьорското място, я придърпват силно напред по време на катастрофа. Към момента не са постъпили никакви сигнали от собственици на посочените като дефектни автомобили за подобни случаи, но въпреки това компанията изтегля проблемните автомобили на база своите тестове.

За щастие, справянето с този проблем е лесно: Просто автомобилът трябва да се закара в сервизен център и техникът да коригира позицията на кабела, което отнема 10 минути. Дотогава от компанията съветват възрастни пасажери да не сядат в центъра и зад шофьора на втория ред седалки.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.