Tyxo.bg counter

Саудитска Арабия вдигна забраната над Skype и WhatsApp

Днес в 8 часа местно време Саудитска Арабия вдигна забраната за ползване на VoIP, наложена през 2013-а година. Услуги и приложения, които следват предписанията на Комисията по информационни и комуникационни технологии на страната, ще бъдат допуснати до потребителите, според официално съобщение, което пусна говорител на Комисията в Twitter.

Съобщението гласи, че вдигането на забраната цели основно да стимулира бизнеса, свързан с интернет:

"Това решение идва в крак с последните тенденции в ИКТ сектора. Властите работят с всички акционери в телекомите на Кралството, за да предоставят на потребителите най-добрите услуги, които да задоволят нуждите им".

Саудитска Арабия въведе забраната от 2013-а година главно заради услуги като WhatsApp и Skype, които разчитат на защитени протоколи за комуникация, което пък от своя страна ги прави невъзможни за мониторинг и контрол, съобщава Reuters. Премахването на забраната ще улесни хората и бизнеса в страната, но също така може да повлияе негативно на печалбите на трите телекома - Saudi Telecom Co, Mobily and Zain. По време на забраната те имаха монопол върху предоставянето на международни обаждания и трансфер на данни.


Саудитска Арабия вдигна забраната над Skype и WhatsApp

© Мариян Славов, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.