Tyxo.bg counter

8 млрд. устройства са изложени на риск заради Bluetooth

Хакери могат да използват Bluetooth връзката и да влязат в различни устройства: компютри, мобилни телефони и IoT уреди

След като Google и Microsoft пуснаха ъпдейти, стана ясно, че през април е било открито слабо място на Bluetooth връзката, известно още като BlueBorne или „син по рождение“. Американската компанията Armis Lab, оппвести официално информация за дупката в сигурността на 12 септември. 

BlueBorne е вектор на атака, чрез която хакери могат да използват Bluetooth връзката и да влязат в различни устройства: компютри, мобилни телефони и IoT уреди. 

За да бъде пробито устройството, дори не е необходимо да е свързано към това на кибер-престъпника или - да е включено в режим за търсене. Armis Labs са открили осем слаби места, които могат да бъдат пробити при атаки от типа нулев ден, което е знак за евентуалното наличие на заплаха. 

Лабораторията е направила проучване, което сочи, че над 8 млрд. устройства, може да са изложени на риск. Сред тях са всички, които използват Android, Linux, Windows и предишната версия 10 на iOS. 

Всички iPhone, iPad и iPod устройства с iOS 9.3.5 и по-ниска, както и AppleTV с версия 7.2.2 и предходна, са уязвими при при отдалечено изпълнение на зловреден код. 

BlueBorne се различава от останалите вектори на атака по това, че се осъществява по въздуха, което според Armis изисква минимални услилия от страна на хакерите. 

Друго важно обстоятелство е, че традиционните мерки за кибер-сигурност не ви предпазват от подобна заплаха. На 19 април, Armis Labs информира Google и Microsoft за уязвимото място. Microsoft пусна ъпдейт на 11 юли, а Google - на 4 септември. 

Apple е получи данните на лабораторията през август, но компанията нямаше уязвими устройства. Armis са се свързвали на няколко пъти със Samsung, но твърдят, че не са получили отговор. Linux също са били известени през август, като информацията е изпратена до ядрото за защита на Linux и до потребителите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.