Tyxo.bg counter

Пазарът на таблети отново бележи спад

За да станат нещата още по-лоши, това е десетото поредно тримесечие, в което този сегмент отбелязва спад

Новият доклад на IDC отново ни показва тенденцията за спад в продажбите на таблети в световен мащаб. Според данните за доставките през първото тримесечие на 2017, спадът е с 8.5% на годишна база до 36.2 милиона доставени устройства.

За да станат нещата още по-лоши, това е десетото поредно тримесечие, в което този сегмент отбелязва спад, но поне за разлика от предходните пет, сега поне числото е едноцифрено. Трябва да отбележим, че IDC включва в този сегмент таблетите без клавиатура и тези с прикачаща се такава.

Две са основните причини за този продължаващ спад. Първата е наличието на много смартфони с голям екран, които са предпочитани от потребителите. Другата са хибридните лаптопи, или още 2в1 устройствата.

Първото място сред доставчиците се запазва от Apple с доставени 8.9 милиона броя и спад от 13% на годишна база. Samsung е на втора позиция, следвана от Huawei, Amazon и Lenovo. Единственият от тези производители с положително развитие е Huawei, която достига 2.7 милиона доставени устройства.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.