Tyxo.bg counter

Новият кандидат за IT сделка на годината: Intel придобива MobilEye за $15,3 млрд.

С поглъщането на MobilEye технологичният гигант Intel придобива солидни позиции на световния пазар на модерни системи за подпомагане на водача и предотвратяване на сблъсъци - израелската компания държи около 70% от този все по-популярен напоследък сегмент.

Малко след като бе приключена една от най-големите IT сделки на миналата година, светът научи за ново придобиване на почти двойно по-голяма стойност: американският технологичен гигант Intel се е договорил за покупката на израелската компания MobilEye, специализирана в разработката на решения за управление на безпилотни автомобили. И макар сумата от 15,3 млрд. да изглежда наистина внушителна, с нея Intel придобива наистина сериозни позиции на световния пазар на модерни системи за подпомагане на водача и предотвратяване на сблъсъци - MobilEye държи около 70% от този все по-популярен напоследък пазарен сегмент.

В Intel със сигурност са си направили сметката – от корпорацията изразяват надежда за финализирането на сделката в рамките на 9 месеца, както и за незабавен ръст на коригираните приходи (non-GAAP) и увеличаване на паричните потоци.

Сделката, сама по себе си, обаче едва ли е голяма изненада за хората, които следят отблизо автомобилните и ИТ решения. В последно време Intel и Mobileye доста се сближиха, особено след като стана ясно, че силициавият гигант възнамерява да инвестира над $250 млн. В разработка на технологии за автономно упревление. Миналата година двете компании влязоха в съюз и с баварския автомобилен концерн BMW Group, заедно с който възнамеряват да започнат тестове на около 40 безпилотни автомобила с марка BMW още през втората половина на настоящата година.


Новият кандидат за IT сделка на годината: Intel придобива MobilEye за ,3 млрд.

© PCWorld България, pcworld

Интересен момент от бизнес биографията на Mobileye пък е сътрудничеството с Tesla, което обаче приключи след катастрофата на Tesla Model S със смъртен случай, която стана във Флорида през май 2016 г.

Това обаче не променя пазарните факти и тенденциите. Автономните автомобили са едно от най-популярните към днешна дата направления за развитие на технологиите в този сегмент. Практически всички големи автомобилни производители, немалко технологични гиганти и дори „периферни“ фирми, като Uber и Lyft например, работят по технологии за автономно управление.


Новият кандидат за IT сделка на годината: Intel придобива MobilEye за ,3 млрд.

© PCWorld България, pcworld

Дори изцяло автономните автомобили да не са така близо до реалността, както мнозина се надяват, автопилотните дори днес са достъпни в много коли и други транспортни средства, в които помагат на водачите в управлението и предотвратяват нещастни случаи.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.