Tyxo.bg counter

Samsung прави крачка към автомобилите, купува Harman за $8 млрд.

Сделката по поглъщането на Harman ще позволи на Samsung да се сдобие бързо със значителен дял на стремително развиващия се пазар на “свързана” автомобилна електроника. Според прогнозите на аналитиците, към 2025 г. неговият обем ще достигне стойност от $100 млрд.

През последната година идеята за “свързания автомобил” получава все повече реализации, а и по всичко личи, че вбъдеще ще става все по-популярна. Ако не беше така, компанията Samsung едва ли щеше да даде $8 млрд., за да направи крачка в посока на тази концепция. А че именно това е идеята на най-прясната сделка за южнокорейския гигант, става ясно от официалното прес-съобщение на Samsung, с което се съобщава за постигане на договореност за придобиване на американския производител на аудио оборудване и автомобилна електроника Harman. Двете компании са се споразумели Samsung да изкупи акциите на Harman не цена от $112 за брой, т.е. с 28% по-високо  в сравнение с текуща6та им пазарна стойност. Така общата сума на сделката възлиза на $8 млрд.

Както споменахме, основният интерес на южнокорейският гигант в сферата на автомобилно-развлекателните системи, където компанията Harman реализира 65% от обема на продажбите си, който възлиза на $7 млрд. за последните 12 месеца (по данни от 30 септември 2016 г.). Редно е да се отбележи, че става въпрос за продукция, която се предлага не само под търговските марки Harman/Kardon и JBL, но същи и под тези на AKG, Infinity, Mark Levinson, Lexicon и Revel. Освен това Harman владее също марките на автомобилните подразделения на  Bowers & Wilkins и Bang & Olufsen.

Очаква се сделката да бъде финализирана към средата на 2017 г. след процедурите за одобрение при акционерите на Harman и регулаторните органи. Тя ще позволи на Samsung да се сдобие бързо със значителен дял на стремително развиващия се пазар на “свързана” автомобилна електроника. Според оценките на аналитиците, към момента с развлекателни системи Harman са снебдени над 30 млн. автомобили в света, а стойността на настоящите поръчки в сегашния портфейл на компанията възлиза на $24 млрд. Според прогнозите на аналитиците, към 2025 г. обемът на пазара на автомобилна електроника ще достигне $100 млрд.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.