Tyxo.bg counter

Изкуствен интелект ще въвежда ред в Wikipedia

В Wikipedia ще бъде внедрена система, наречена ORES и базирана на алгоритъм за машинно обучение. Тя ще може оперативно да идентифицира случаите на некоректни публикации, вандализъм или изтриване на страници, като освен това ще анализира статии на 14 езика и ще обработва всяка публикация за не повече от 50-100 ms.

Ако човек редовно сърфира в Интернет, независимо дали за работа или за забавление, рано или късно стига да Wikipedia – вездесъщата онлайн енциклопедия, която се списва от самите потребители. Не че последната е съвършена, но не може да се отрече, че върши работа. Хубавото е все пак, че нейните администратори постоянно подобряват този познавателен ресурс, и то по най-модерните възможни начини. Скоро например в Wikipedia ще бъде внедрен нов алгоритъм, който ще може да оценява качеството на статиите и нанасяните редакции, като, в случай на необходимост, ще сезира и щатните редактори за нуждата от тяхната намеса.

Това съобщава съвсем прясна публикация в официалния блог на Wikimedia Foundation, която описва система, наречена ORES и базирана на алгоритъм за машинно обучение. Въпросната система ще може оперативно да идентифицира случаите на некоректни публикации, вандализъм или изтриване на страници. Освен това тя ще може да анализира статии на 14 езика, като ще обработва всяка публикация изключително бързо – за не повече от 50-100 ms. Екипът на Wikimedia Foundation смята, че въпросната нова технология ще облекчи значително работата на щатните редактори на Wikipedia, които ежедневно проверяват по около половин милион публикации. Разбира се, ние пък може да очакваме значително по-качествено и коректно съдържание в онлайн енциклопедията.

В заключение е редно да отбележим, че ORES съвсем не е първата система с изкуствен интелект, която се използва в Wikipedia за контрол на качеството на статиите. В англоезичната версия на интернет енциклопедията например за същата цел вече се използват подобни системи Huggle и STiki.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.