Tyxo.bg counter

Търсачката на Google започва да разбира и по-сложни въпроси

За търсачката на Google това става възможно посредством нов алгоритъм, който разбива сложните въпроси на съставни части, анализира ги и ги подрежда така, че да даде смислен отговор на комплексния въпрос като цяло.

Всяка година Google постепенно усъвършенства алгоритъма на своята популярна търсеща машина. Най-прясното обновление обаче е не толкова количествено, колкото качествено. А благодарение на него търсачката на Google вече ще разбира и по-сложни въпроси.

Както със сигурност знаете, за да получите възможно най-смислен отговор в която и да е уеб търсачка, първо трябва да формулирате въпроса си по начин, който е достатъчно разбираем за компютрите. С новия алгоритъм на Google това няма да се налага, тъй като той е обучен да работи на малко по-различен принцип и да разбира по-добре съставните комплексни въпроси, които са характерни за разговорната човешка реч.

За търсачката това става възможно посредством система, която разбива сложните въпроси на съставни части, анализира ги и ги подрежда така, че да даде смислен отговор на въпроса като цяло. Така например, ако питате кой е бил президент на САЩ, когато бейзболният отбор Angels е спечелил World Series турнира, то Google ще раздели въпроса на четири части, ще получи списък на всички президенти на САЩ, след това ще разбере кога точно Angels са спечелили купата на World Series и накрая ще изясни, че в този момент начело на държавата е бил Джордж У. Буш.

Разбира се, от Google не пропускат да се оправдаят, че механизмът не е съвсем съвършен и може да не дава съвсем точни отговори на въпросите. Едва ли е нужно да отбелязваме също, че въпросният алгоритъм работи най-добре, когато питате търсачката си на английски.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.