Tyxo.bg counter

Google ускорява зареждането на мобилните уеб страници с нов проект

Проектът с отворен код се нарича Accelerated Mobile Pages и има за цел с помощта на съществуващи технологии да оптимизира уеб страниците по такъв начин, че да се зареждат по-бързо на мобилните устройства. Оптимизацията обаче ще работи само с търсенето в Google

Мобилните джаджи безспорно са приятно и удобно достижение на цивилизацията, но има моменти, когато на човек му се иска да ги удари в земята – например, когато уеб страницата се зарежда със скоростта на куц охлюв. За да понамали спонтанното чупене на мобилни устройства и да ускори сърфирането с мобилните устройства, компанията Google стартира специален open source проект, наречен Accelerated Mobile Pages.

Зад това красноречиво наименование стои проект, който има за цел с помощта на съществуващи технологии да оптимизира уеб страниците по такъв начин, че да се зареждат по-бързо на мобилните устройства. За целта страниците се форматират по специален начин, оптимизиран за неголеми мобилни екрани, като в същото време се изобразяват и по малко по-различен начин в търсачката на Google.

Всъщност в крайна сметка оптимизацията ще работи само с търсенето в Google. При такова потребителят ще вижда на екрана си подборка от релевантни линкове с изображения, които ще могат да се “скролват” не само вертикално, но и хоризонтално.

След клик на някой от линковете на екрана бързо ще се зарежда пълноценна мобилна версия на страницата, но в същото време ще се запази и възможността за бързо преминаване към следващия и предишния източник с помощта на инструмент за хоризонтален скрол.

 

Как точно работят ускорените мобилни страници може да се види на видеото горе и да се провери саморъчно на адрес g.co/ampdemo (засега линкът работи само при отваряне с мобилната версия на браузър Chrome). Към настоящия момент работа с функцията Accelerated Mobile Pages: поддържат около 30 от най-големите интернет ресурси, включително Twitter, Pinterest, LinkedIn, WordPress.com и др.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.