Tyxo.bg counter

YouTube минава на HTML5 по подразбиране

Към момента YouTube използва HTML5 по подразбиране в браузърите Chrome, IE 11, Safari 8 и бета-версиите на Firefox.

Преди около четири години в най-популярния ресурс за видео обмен се появи тестова поддръжка на HTML5 тага <video>. Благодарение на това се повеи и възможност за транслиране на видео и към устройства, които не поддържат Flash Player, като например iPhone.

 През последните години в YouTube се използваха и двата метода за възпроизвеждане на уеб видео: Flash и HTML5. Основна причина за това бяха някои технологични ограничения на HTML5. Те обаче вече на практика са решени благодарение на тясното сътрудничество между стандартизиращите организации и разработчиците на браузъри и в резултат на това сега HTML5 се използва като основен метод за възпроизвеждане на видео в повечето съвременни браузъри.

От Google отбелязват, например че е решан проблемът с липсата на поддръжка за Adaptive Bitrate (ABR) в HTML5. Благодарение на тази функция се осъществява автоматичното изменение на резолюцията на транслираното видео в зависомост от пропускателната способност на канала. По такъв начин се намалява буферирането и то с над 50%. Друг важен аспект е внедрената в HTML5 поддръжка за кодека VP9, който осигурява по-високо качество на видеото при намаляване на изискванията към пропускателната способност на мрежата с 35%. Освен това, нови програмни интерфейси (API) позволяват на YouTube да демонстрира пълноекранно видео при стандартен потребителски HTML интерфейс.

Към момента YouTube използва HTML5 по подразбиране в браузърите Chrome, IE 11, Safari 8 и бета-версиите на Firefox.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.