Tyxo.bg counter

Google Plus - достойният конкурент на Facebook?

Новата социална мрежа на Google, Google+, дебютира миналата седмица, обещавайки интуитивен интерфейс, уникален начин за споделяне на съдържание и като цяло внасяйки необходима свежест в социалните мрежи. Към момента, достъпа до Google+ е ограничен, тъй като сайта е в тестови период, но ние от PC World бяхме достатъчно късметлии, за да влезем, разучим и докладваме това, което ни направи впечатление.


За начало...

Ако сте запознати с Facebook, значи няма да имате проблем и с Google+. Ако сте използвали продуктите на Google, вероятно ще се изненадате колко много от тях са интегрирани в новата социална мрежа. За пример, ако имате снимки в Picasa, Google+ ще ви попита да си изберете фото на профила именно от Picasa Albums, а след това трябва да изберете или директно да свържете Google+ акаунта си с Picasa, или изобщо да не се присъединявате към Google+. Макар и агресивна стратегия, свързването с Picasa не нарушава настройките ви и ако сте забранили публичния достъп до снимките ви, така и ще си остане след сливането.

Като част от присъединяването ви към Google+ е информацията за самия вас. При Facebook трябва да попълните стандартна информация - пол, религия, хобита и т.н., докато Google+ освен с подобни, подхожда и с доза хумор в секция като "bragging rights", където за примери са посочени неща, като "survived high school", "have 3 kids" и т.н.Circles

Google+ импортира абсолютно цялата ви информация от Gmail, при това автоматично. Circles се отнася към приятелските кръгове, които можете да създавате на базата на Gmail контактите си. Това означава, че всеки на който някога сте изпращали мейл, дори това да е било преди 5 години, ще влезе в списъка ви с потенциални приятели. Логичен е въпроса, как всички тези имена ще бъдат организирани? Според Google, чрез мимикрия на избора ни на приятели в реалния живот - всички имена са в азбучен ред, а оттам трябва единствено да изберете нечие име с мишката и да го поставите в приятелския си кръг. Circles разбира се, предоставя възможност за създаването на множество групи (кръгове) - приятели, колеги, роднини, познати, сортирането зависи единствено от вас.Google Plus - достойният конкурент на Facebook?

© Владо Георгиев, pcworld


Споделяне на съдържание

Google+ отговаря на призива на много активисти на личното пространство и предоставя необходимата функционалност сами да определяте нивото на сигурност за всяко споделено нещо. За пример, ако искате да споделите новина или снимка, Google+ ще ви попита с кои приятелски кръгове искате да ги споделите. Снимка от телефона ви може да е много забавна за най-близките ви, но абсолютно не на място, ако я споделите с колегите си. Дотук добре, но поне в тази си версия, Google+ не позволява индивидуални настройки за дадена група или за отделни членове от група, а това е нещо, което ще разочарова много потребители.Google Plus - достойният конкурент на Facebook?

© Владо Георгиев, pcworld


Stream = Facebook News Feed

Секцията Stream на Google+ е аналога на News Feed-а на Facebook. В интерес на истината и не прави нещо по-различно, освен това, че преди да постнете каквото и да било, трябва да решите кои кръгове ще го виждат. Тук има опция "extended circles", при която изпращате мейл с поста си към всички хора, които не са част от Google+.

Избора на това кой какво да вижда, може да доведе до един от следните два варианта: или стрийминга ви за новини най-накрая ще съдържа информация от която се интересувате; или тази част ще се превърне в една от най-скучните, без емоционалния заряд на статусите във Facebook. При всички положения обаче, ако научите наистина интересна новина по-добрата идея е да я споделите с конкретен кръг, отколкото с целия свят.Google Plus - достойният конкурент на Facebook?

© Владо Георгиев, pcworld

 

Hangouts

Hangouts е нещо, което наистина може да постави Google+ пред Facebook. Става въпрос за микс между видео чат през Gmail и старите чат руумове от типа на mIRC. Първо, кликате на бутона "Start a hangout", което ще ви отведе на отделна уеб страница, която поддържа уеб камерата и микрофона ви (докато се зарежда, ще виждате съобщения от рода на "оправете си косата и бъдете сигурни, че микрофона ви работи"). След това, можете да каните приятелски кръгове или индивидуални потребители към Hangout стаята за видео чат сесия. Към момента, в една Hangout стая може да има максимум 10 човека.

Нещо интересно е, че човека, който говори в момента се измества към центъра на екрана, а ако няколко човека говорят едновременно, този който говори най-силно заема централната позиция.

 


Google Plus - достойният конкурент на Facebook?

© Владо Георгиев, pcworld


Sparks 

Логично е един от първите начини, чрез които Google ще се опитат да спечелят потребители от Facebook е да впрегнат в употреба това, в което са най-добри. Търсенето е най-големият диамант в короната на Google и ако при Facebook трябва да скитате из уеб пространството, за да намерите съдържание, което да споделите, то Google+ директно ще ви поднесе такова съдържание. Точно това е Sparks. Sparks ще ви помоли да си изберете сред готов списък с интереси (колоездене, мода, туризъм и т.н.) или да въведете собствени, а след това Google ще събере необходимата информация из цялото уеб пространство. Sparks наистина работи и предоставя това, което ви интересува, а резултатите можете да споделите и коментирате с приятелските си кръгове в информационен поток Stream.   Google Plus - достойният конкурент на Facebook?

© Владо Георгиев, pcworld


Мобилни приложения

С премиерата на Google+ бяха представени и две нови мобилни приложения. Първото и основно е самото Google+ Android приложение (безплатно и достъпно посредством Android Market), което върши добра работа в пренасянето на основните елементи на Google+ към мобилните устройства. Приложението се състои от минималистичен Home екран с икони за секциите Stream, Huddle, Photos, Profile и Circles. Лесно можете да поствате бележки, съдържание, както и да коментирате споделеното от другите в Stream екрана.


Мобилният вариант на Google+


Photos секцията показва снимките споделени от приятелите ви, тези качени от телефона ви и съхранявани сред албуми, както и снимките на които сте вие, но са направени от други потребители и впоследствие са споделени в Google+. Малка камера иконка в горния десен ъгъл извежда камера приложението и позволява бързо и лесно да поставате снимките си в албума "From Your Phone" на Google+. Тук останахме разочаровани, тъй като според думите на Google и промоционалните материали останахме с впечатлението, че снимките взети от приложението могат автоматично да се пратят към Google+ албума; истината обаче, е че първо трябва да се натисне "Done" бутон, да се отиде на друг екран, където трябва да решите дали искате да прикачите бележка или географско местоположение на снимката, след това да се върнете към албума и да посочите кои потребители и приятелски кръгове да виждат съответните снимки. Да, това е далеч от "автоматично".

Преглеждайки снимки, можете да ги тагвате, също както във Facebook - очертавате квадрат около лицето на човек и въвеждате името му (или оставяте Google+ да познае). Но точно тук идва и една сериозна разлика, спрямо Facebook и това е съобщение, че тагнатият човек ще бъде уведомен за направеното, ще може сам да види снимката и свързания албум, а след това да реши дали да остане тагнат или да премахне тага.

Второто мобилно приложение е Huddle, но то е част от основното Google+ приложение. Google не обясняват това разделение, а ние се сещаме само за една конкретна причина - ако искате да ползвате единствено групов чат и нищо друго свързано с Google+.


Битката на гигантите започва

Google хвърлиха ръкавицата в лицето на Facebook с Google+ и по всичко личи, че ще последва битка на гигантите. Факт е, че Зукерберг и компания разполагат с повече от 750 милиона активни потребители, но голяма част от тях със сигурност желаят адекватна алтернатива. Друг е въпроса дали Google ще се окажат толкова успешни в събирането на личната информация на потребителите, нещо в което Facebook са доказани майстори. А личната информация е особено важна в конкретната битка, тъй като потребителите буквално градят с години социалния си живот и освен ако нямат основателна причина, едва ли биха искали да се местят и започват отначало.

От друга страна, Google идеално съзнават, че разполагат с безплатни и адски популярни услуги, като Gmail, Picasa, Google Videos и YouTube, които обединени под един покрив, бързо могат да създадат голямо социално семейство.Google Plus - достойният конкурент на Facebook?

© Владо Георгиев, pcworld


Facebook има нужда от достоен конкурент. Потребителите имат нужда от адекватна алтернатива. А Google и Google+ по всичко личи, че идеално се вписват в този сценарии.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.