Tyxo.bg counter

Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

През 2018-та все повече ще си приличат, но след се задава нещо ново.

Една от основните критики към смартфоните в момента е това, че те често са неразличими. С увеличаването на екраните и навлизането на т.нар. “безрамков” дизайн това се забелязва дори повече. Догодина обаче може да се появят първите устройства, които ще разчупят доминацията на моноблока.

Нека хвърлим око върху това какво се променя в дизайна на смартфоните и какво ни очаква малко по-далечна перспектива. 

Днес: все по-дълги екрани

Очевидно е, че издължените екрани с формат 18:9 са най-отчетливата тенденция при мобилните устройства в момента. На изложението MWC 2018 в Барселона бяха демонстрирани десетки “безрамкови” смартфони, чиито дисплеи заемат почти цялата площ на лицевия панел. Много други подобни модели видяха бял свят още преди изложението – през втората половина на 2017 г.

При това разработчиците осъзнават, че дължината на апаратите може да бъде увеличена още. Затова съвсем не е изключено, че настоящият масов 18:9 формат ще доведе до появата на 19:9, 20:9 и в отделни случаи до 21:9 дисплеи. Тези варианти позволяват увеличаване на екранната площ без нарастване на широчината на смартфоните. Те все така ще са удобни за държане с една ръка, като ще са с 0,5-1,5 см. по-дълги, което не е критично. 

Скоро: прорези в екраните

На MWC 2018 бяха показани над десет смартфона, копиращи дизайна на iPhone X. При тях предните датчици, говорители и камери са събрани в “полуостров” в горната част на предния панел. Сред производителите гледащи в тази посока са не само от неизвестни китайски производители. iPhone X бе изкопиран и от по-известни марки. 

Очевидно е, че този елемент от дизайна ще стане масов. Дори в задаващата се девета версия на операционната система Android ще бъде реализирана поддръжка на екрани с прорези в тях. Това ще облекчи производителите да оптимизират своите интерфейси.


Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

© Александър Главчев, pcworld

Разбира се, оставяйки настрана модата, трябва да е ясно, че този подход е компромис. С изтъняването на рамките около екраните производители просто няма къде да разположат предната камера например. Това обаче със сигурност ще се промени. Вече писахме за патент на Samsung, в който се разглежда възможността за скриване на датчиците, камерата и говорителя зад екрана. С аналогичен патент разполага и китайската Meizu, с разликата, че тази компания предлага говорителят да бъде разположен в тънката рамка над дисплея.

Друга възможност е например самият дисплей да вибрира, играейки ролята на говорител, а камерата да изскача от горния ръб на устrойството – такава концепция показа Vivo. Анди Рубин, един от създателите на Android и основател на Essetial, обяви в Twitter, че също разполага с патент за камера, показваща се при нужда от горния ръб на устройството.


Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

© Александър Главчев, pcworld


В рамките на година: стъклото отново излиза на мода

Занапред на пазара ще се появяват все повече и повече смартфони със стъклени задни панели. Една от причините за това е реализирането на възможности за безжично зареждане – в този случай няма как гърбът на устройството да е от метал.

Защо обаче производителите изведнъж обърнаха внимание на безжичното зареждане? Отговорът е, че тези технологии съществуват от години, но едва през 2017 т. такава бе въведена и от Apple… И ето, че останалите се засуетиха, доказвайки за пореден път кой диктува тенденциите на този пазар.


Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

© Александър Главчев, pcworld

Разбира се, стъклото има и своите недостатъци. То изглежда красиво, но един такъв панел е доста по-лесно да бъде повреден, което за разлика от смачкания метал означава счупване. Apple бе първата компания, която предложи стъклен смартфон – iPhone 4. След това обаче тя дълги години предлагаше метални устройства. Според слухове причина за това е била липсата на достатъчно здраво стъкло. Сега положението е по-добро, но… стъклото все пак си е стъкло.

След (една?) година: първи сгъваеми смартфони

Ето я и обещаната революция – какво ще замени вече до омръзналия форм фактор. Процесът вероятно ще започне след година, когато се очаква Samsung Galaxy X. Главната особеност на този смартфон е, че той ще разполага с гъвкав екран, т.е. самото устройство ще е сгъваемо, като някои GSM-и отпреди 15-ина години.


Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

© Александър Главчев, pcworld


Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

© Александър Главчев, pcworld

Възниква въпросът: Защо все още не са налице такива продукти, след като първите гъвкави OLED екрани бяха показани преди години? Тук обаче вероятно не чакат Apple. Все още тези дисплеи са скъпи и съответно цената на крайното устройство би била космическа. Според слуховета споменатият Galaxy X ще е доста скъп.

По-важна обаче е издържливостта. Смартфоните се вадят от джобове и чанти десетки пъти дневно, а за сгъваемо устройство това означава постоянно сгъване и разгъване. Дори да не става дума за “пречупване” на дисплея, дори един минимален дефект на мястото на сгъвката ще е отблъскващ потребителите.


Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

© Александър Главчев, pcworld

Lenovo гледат в същата посока. Наскоро от там загатнаха планове за възраждане на сгъваемия Motorola RAZR с нови технологии. В средата на 2016 г. компанията пък демонстрира прототип на смартфон с гъвкав екран, можещ да бъде носен като гривна. Тогава от компания поясниха, че подобни модели ще се появят на пазара в рамките на 5 години.

Дали появата на сгъваеми устройства ще донесе поне временно разнообразяване на пазара? Времето ще покаже.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.