Tyxo.bg counter

Наноспътници ще осигуряват свързаност и в най-отдалечените места

Поевтиняващи технологии и нови ракети обещават спътникова връзка за всички.

Огромни области на планетата все още не са обхванати от телеком инфраструктура, т.е. милиони хора не могат да се обадят у дома или да да се похвалят със снимка, че са на някое приказно място. По-лошото обаче е, че те не биха могли да подадат сигнал за бедствие. 

Разбира се, спътниковите телефони не са нещо ново, но самите апарати плюс услугата излизат доста солено (Telstra например предлага комплект оборудване за $2000, а минута разговор излиза $4000).

Със спада на цените на спътниковите връзки, благодарение на по-ниските разходи за извеждането на сателити в космоса и на технологиите, използвани на Земята, скоро този тип свързаност може да стане нещо обичайно за хората, живеещи или пътуващи из отдалечени региони.

До 2020 г. британската компания Sky and Space Global (SAS) възнамерява да предложи подобна масова услуга. Заедно с партньори тя планира да доставя многофункционални спътникови телефони със собствени приложения на цени от порядъка на 20 долара. За целта обаче първо трябва да бъде изведена в космоса група от 200 спътника с размер на кутия за обувки. 

През юни индийска ракета изведе в орбита три прототипа на такива сателити, струващи по око $65 000 всеки. Те са разработени от датската компания GOMSpace. През септември пък SAS обяви, че завършила успешно тестове за гласови комуникации и обмяна на изображения, както и първия телефон, поддържащ връзка през наноспътници.

Пропусквателната способност, която възнамерява да предложи компанията, се разпродава бързо. SAS е подписала договори с оператора Sat-Space Africa и африканското платежно приложение BeepTool, което пък е провело първата в света спътникова финансова транзакция.

От SAS коментират, че една от проблемите, с които се сблъскват собствениците на наноспътници е свързана извеждането им в орбита. Изстрелванията на ракети не са чак толкова много, а компаниите зависят от тях. За да се подсигури SAS е подписала договор с Virgin Orbit, създадена именно с цел извеждане на наноспътници.

В момента последната изпробва двустепенната ракета LauncherOne, изстрелвана от самолет Boeing 747 (Cosmic Girl). Летящата стартова площадка позволява адаптиране спрямо конкретните изисквания на клиента.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.