Tyxo.bg counter

Поверително от Viber: секретни чатове със самоунищожаващи се съобщения

Секретните чатове са част от допълнителните мерки за защита на поверителната информация в новата версия Viber 6.7. Заедно с тях идват възможности за изключване на препращането на съобщения и за блокиране на скрийншотовете в чатовете.

Защитата на конфиденциалната информация изглежда става важен приоритет сред разработчиците на мобилните месинджъри. Така след като миналата година създателите на Facebook Messenger въведоха секретни чатове с шифроване, подобна функция разширява възможностите и на Viber с новата версия 6.7 на приложението. Заедно с шифроване от край до край за текстовите съобщения и обажданията, тя би трябвало да подобри защитата на поверителните комуникации и да осигури допълнително ниво на контрол над кореспонденцията. Тази функция е съпроводена и с други защитни мерки - например разработчиците на Viber  са усложнили процеса на заснемане на скрийншоти в тези чатове, така че сега ако един от участниците се опита да направи снимка на кореспонденцията, то тази функция ще бъде или напълно недостъпна (както е в Android), или останалите събеседници ще получат съобщение за това направо в прозореца на чата (iOS).

Новата функция за секретни чатове във Viber ще бъде полезна в случаите, когато се налага да се вземат допълнителни мерки за безопасност освен шифроването. Тези чатове дават възможност за настройване на таймер за самоунищожение на всички съобщения, отправяни в чатовете, както и за изключвана на функцията за препращане на съобщенията. В същото време всички комуникации между потребителите както и досега са защитени с end-to-end шифроването на Viber и са недостъпни за трети лице, отбелязват от компанията.


Поверително от Viber: секретни чатове със самоунищожаващи се съобщения

© PCWorld България, pcworld

Viber позволява да се водят два чата едновременно с един и същи събеседник или група, като един от чатовете е обикновен, а другият – секретен, става ясно от официалната информация. Кой какъв е се познава по символа на катинарче на иконката на чата. Секретен чат може да се стартира и от обикновен, като при това обикновеният няма да бъде затворен или изтрит – просто се създава отделен чат.

Припомняме, че в обикновените чатове на Viber също има възможност за настройване на таймер за самоунищожаване, но тя е само за отделни съобщения, съдържащи снимки или видео. В секретните чатове тази функция е достъпна за всички съобщения.


Поверително от Viber: секретни чатове със самоунищожаващи се съобщения

© PCWorld България, pcworld

Освен това, с Viber 6.7 потребителите също така получават възможност да скриват своите секретни чатове и по-късно отново да се връщат към тях, въвеждайки специален PIN-код. За целта след създаването на секретен чат, той трябва да бъде намерен в списъка с чатпове, да се направи суайп вляво и да се натисне бутона „Скрий“.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.