Tyxo.bg counter

Слабите страни на смартфоните и как да ги коригираме

Владимир Георгиев

Цялостната концепция на смартфоните е да ни помагат в толкова много от ежедневните задачи, включително и в забавленията. Понякога обаче, няма как да не се удивим доколко проблемно може да е изпълнението на пръв поглед елементарни задачи. Вероятно цялата тази „проблемност“ е свързана с откриването и развитието на отделни пазарни ниши, които да закърпят положението. А може би изискваме твърде много от комерсиалните технологии?

Все пак, успяхме да се сетим за поне половин дузина слаби страни на умните телефони, както и за редица решения, които да ви помогнат в превъзмогването им.

Животът на батерията – възможно ли е безплатно да се справим с проблема?

Ясно е, че когато разполагаш с устройтво, което ползва батерии, те неминуемо се изхабяват и това е дразнещо. Но много по-дразнещо е да си спомняш с умиление за фийчърфоните, чиято батерия държеше по две седмици, а сега смартфоните трябва да се зареждат всеки ден. Факт е, че един умен телефон изършва толкова много повече и това изисква енергия, но и е факт, че иновациите при батериите изостават драстично, спрямо консумацията.

Със сигурност сте попадали на компилации от съвети и трикове за оптимизиране живота на батерията. Изключването на паралкс ефектите, намаляването на анимациите, изключването на живите тапети и прочее неща са полезни, но всичко е от минорно значение в сравнение с трите най-лакоми противници – GPS, 3G и екран на 100% яркост. GPS-a е свързан с ужасно много функционалности на днешните смартфони;за пример, една елементарна проверка наприложение за атмосферното време веднага включва GPS-a, като дори заснемането на видео или снимка води до активиране на локатора. Затова е препоръчително да изключите Location Services функциите, независимо дали става въпрос за Android или iPhone.

На теория 3G мрежата предоставя бърз Интернет достъп независимо от локацията – в движение или просто докато сте навън с приятели и спорите по въпрос, който изисква намесата на Google. А в действителност, 3G харчи толкова много енергия, че няма как смартфона да издържи цял ден. Чудите се как е възможно дотолкова зле да е положението? Всъщност, не е... или поне не е в развитите държави. Истината която често ни се спестява е, че ако сигнала не е на максимум, 3G чипа консумира повече енергия, за да компенсира (подобно на Wi-Fi, включително и 2G). А след като обикновено 3G обхвата е с около 50% сила, то сами си правете изводите. Затова, 3G само когато изрично ви потрябва.

Не на последно място е яркостта на екрана. Super AMOLED и Super LCD екраните са ужасно лакоми, но ако понижите яркостта до 30-40%, ще забележите осезаема разлика в консумацията на ток. Освен това, 100% яркост на екрана е вредна за очите, не сте ли чували?


Слабите страни на смартфоните и как да ги коригираме

© PCWorld България, pcworld

Животът на батерията – за тези готови да инвестират в нещо сериозно!


Ако ефективно сте се справили с трите основни бича на съвременните смартфон батерии, поздравления, ще зареждате устройството си веднъж на два дни. А ако искате нещо по-сериозно, тогава неминуемо попадате в категорията с аксесоари и по-точно battery extenders. Incipio offGRID Backup Battery Case и Mophie Juice Pack Plus са чудесен избор за калъфи с вградена батерия, която не просто удвоява живота на iPhone, но и добавя отгоре. При това, актуалните модели са толкова компактни и дискретни, че ще имате едновременно защита за устройството си и допълнителна батерия в едно. Но защо да спираме дотук? Искаме още енергия! Mophie Powerstation Duoе отделна батерия, която може да зареди четири пъти iPhone, както и един път iPad (въпреки примерните устройства, всичко което може да се зареди чрез USB се поддържа). Ще допълним тежката категория с бюджетния PowerPak +, който спокойно захранва 8 iPhone-a и MiLi Power King (HB-P18), който е готов да зареди напълно два таблета или един лаптоп.


Слабите страни на смартфоните и как да ги коригираме

© PCWorld България, pcworld

Виртуалната клавиатура – необходимото зло?


Спомнете си колко зле беше положението с физическите бутони на телефоните. Затова и не би било честно да обвиняваме смартфоните, че клавишите на виртуалните клавиатури са толкова малки, а и автоматичното коригиране все още е пародия независимо от избрания език. Най-доброто решение е да подобрите уменията си за писане с виртуална клавиатура.На iOS платформата, TapTyping (3.59 евро) ще ви помогне в допълнителната практика. TypingWeb е безплатна уеб-базирана алтернатива за iOS, но работи идеално и на Android. А конкретно на Android, можете да тествате My Typing Tutor (безплатно), също както и Type It! (безплатно), които предоставят методи подобни на мини-игри за подобряване уменията за писане на тъчскрийн клавиатура. В дълготраен план не можем да ви гарантираме доколко ще са ефективни, затова опитайте и праволинейното Typing Practice (безплатно).

Ако вашата основна платформа е Android, имате късмет с плеада от допълнителни клавиатури, които да заменят вградената. Swype (с пробна и безплатна версии) дава възможност за писане без дори да отлепяте пръста си от екрана. SwiftKey (с платена и безплатна версии) е приложение с ясен поглед към бъдещето – сканира мейлите ви, Facebook и Twitter постовете ви, също както и СМС-ите, за да може да се учи и предсказва какво искате да напишете. АSmart Keyboard (с пробна и безплатна версии) е перфектното решение за тези, които искат да персонализират клавиатурата си по общо взето всички възможни начини.


Слабите страни на смартфоните и как да ги коригираме

© PCWorld България, pcworld


Физическата устойчивост – трагедия, просто трагедия

Ах, спомняте ли си Nokia телефоните, които можеха да оцелеят след ядрен холокост? Какво се случи с тях? В настоящето, ако позволите праховите частици да паднат под неподходящ ъгъл върху дисплея на смартфона и това ще доведе до надраскване. Gorilla Glass и подобните технологии се развиват чудесно, но падне ли устройството от метър височина върху твърда повърхност, това неминуемо ще доведе до щети. Не че и с пластмасовите фийчърфони не беше така, но поне бяха толкова по-евтини спрямо смартфоните.

Разбираме, че основно проблема идва от дизайна и за всеобщо щастие индустрията е помислила в тази насока. Ако сте от типа хора, които обичат сами да си поправят джаджите и като цяло сте фенове на „направи си сам“, за вас е този материал. Забравете за магазините с резервни части, които надуват безбожно много цените, в един сайт, като dealextreme.com запример, ще намерите резервно стъкло заiPhone в рамките на 30 лева.

Ако макар и малкото физически бутони на Android смартфона ви започнат да дефектират, можете да ги замените със софтуерни приложения. Едно от най-добрите е Button Savior, което добавя малък панел отстрани на екрана и дава достъп до Power, Home, Camera, Call и Volume бутоните. Turn off the Screenпоставя софтуерен бутон на екрана, който включва и изключва екрана, докатоVolume Control Widgetе елементарен безплатен уиджет, който съдържа слайдери за известия, аларми и звук.

На пазара има и доста интересни решения под формата на протектори и калъфи. Boxwave Keyboard Buddy не само ще защити iPhone-a ви от прах и мръсотия, но и ще добави истинска физическа QWERTY клавиатура. Griffin's Survivor, както подсказва името, ще пази устройството от вода, удари, интензивна вибрация и дори, пясък. А, ако ви трябва истински богата колекция от Android-базирани калъфи, сайта Android and Meе същински рай.


Слабите страни на смартфоните и как да ги коригираме

© PCWorld България, pcworld


Моментите на покой – липсващото звено

Със съвременен смартфон такива моменти на практика няма. Извадено от кутията, устройството се опитва по всякакъв начин да привлече вниманието на потребителя, а колкото повече приложения инсталирате, толкова по-сериозна става ситуацията. Бедата в случая е на чисто психологическа основа – в момента, в който смартфона издаде звук (или някакъв сорт индикация), назряващата вътрешна тревога в съюз с любопитството обикновено надделяват и ни принуждават да видим какво се случва. Решението на пръв поглед е простичко – изключете известията! Но част от тях са пряко свързани с работата и важните неща от ежедневието ни. В такъв случай, как да пресеем ценното от безполезното?Първа стъпка, приоритизиране. Отделете важното, от не толкова важното и напълно безполезното. Очевидно, СМС-те, служебните мейли, напомнянията от календара и To-Do приложенията са важни. Не толкова важните са приложения, които искате да държите на телефона си, защото ползвате, но не желаете да ви безпокоят. Facebook, Twitter и всичко социално спокойно могат да влязат в тази категория. А безполезните обикновено са игрите. Правете разлика, тук не става въпрос колко интересна и зарибяваща може да е една игра, а дали ще й позволите непрекъснато да ви напомня за таймери например, или за това, че е време да се върнете към конкретно действие. Все напълно безполезни неща, които единствено дразнят.


Слабите страни на смартфоните и как да ги коригираме

© PCWorld България, pcworld


Втора стъпка, е персонализирането на известията за всяко приложение. За iPhone, мястото, на което трябва да отидете е Settings -> Notifications и поотделно да изберете за всяко приложение как да ръководи известията.

Една важна и малко известна забележка тук - "Sounds" слайдера в центъра с известия означава едновременно звук и вибриране. Ако имате звукови известия, ще имате и вибрация, докато вибрациите са включени в Settings -> Sounds.

При Android, приложенията менажират настройките с известия по различни, а понякога и по странни начини. Затова, ако искате да контролирате известията на конкретно приложение отворето го, натиснете Menu бутона и отидете до Settings. Обърнете внимание, че на някои приложения настройките на известията са умело прикрити. При Gmail за пример, са скрити в настройките на всеки индивидуален акаунт под "Labels to Notify".


Пестенето на пари - утопия

Странно е как някои хора смятат, че смартфоните им спестяват пари. Е, да, ако сте любители фотографи, смартфон от висок клас спестява необходимостта от закупуването на фотоапарат. Ако често пътувате, спокойно можете да ползвате много и различни приложения за навигация, наместо да инвестирате в скъп и пълноценен навигатор. Но веднъж пуснали се по влакчето на ужасите състоящо се от приложения, игри и in-app покупки, джобовете ви ще изтънеят стряскащо бързо. Благословията, но и проклятието на смартфоните в това да са многофункционални е, че предоставят толкова изкушения и толкова начини да похарчите парите си.

Освен това, любителски фотоапарат върши чудесна работи и след 5 години, а навигатор, с ъпдейтване на базата данни няколко пъти в годината, може да се ползва докато буквално не се скапе. Нов смартфон след две години е стар и безполезен. Но нека не задълбаваме излишно, а да обсъдим как можем реално да спестим пари от това, че ползваме смартфон.

Нека започнем с намаляване на сметката. Google Voice е перфектен за спестяване от разходи по СМС-и. WhatsAppиViber са добри познайници на много от вас. Ние ще ви препоръчаме и няколко други VOIP услуги, които да съкратят разходите на безценните минути. Mumble е войс чатприложение с отворен код, което е предимно насочено към геймърите и е специално оптимизирано за ниска латентност. Ventrilo е друго страхотно малко приложение, което използва клиент-сървър архитектура за войс чат. Много гейм хостинг доставчици предоставят и Ventrilo сървър.

А сега нека помислим за интернета на смартфона. 3G харчи много батерия, но понякога е наложително наличието на Интернет в среда, където няма безплатен Wi-Fi (освен това, гореспоменатите приложения са супер, но без активна Интернет връзка не вършат работа).

Независимо дали имате неограничен план (малко вероятно) или разполагате с няколкостотин мегабайта на месец (по-вероятно), Onavo Count за Android е гуруто на Data Usage Traker-ите. Неговата адекватна алтернатива за iOS платформата е Data Usage. Харесваме точно тези приложения, защото умело структурират данните, които ви интересуват, алармират точно толкова колкото им позволите и предоставят множество статистики.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.