Tyxo.bg counter

Airbus проектира марсиански всъдеход, който да върне проби на Земята

В началото на годината NASA и Европейската космическа агенция (ESA) започнаха да работят съвместно върху идеята да бъдат доставени проби от Марс на Земята. Сега ESA е осигурила 5,2 милиона долара на Airbus, за да проектира всъдеход, който да събере тези проби от Червената планета. Космическата агенция е избрала екипа на Airbus в Стивънейдж, Англия, защото инженерите вече работят по всъдехода ExoMars, който трябва да излети към Марс през 2021-а година.

За разлика от ExoMars обаче, новият всъдеход ще има една единствена задача - са събира пробите, които другата машина на NASA - Mars 2020, ще подготвя предварително. Това не значи, че задачата е лесна. Mars 2020 ще изкопае и постави в специални контейнери над 30 проби от марсианската почва и ще ги позиционира на специални места, за да бъдат прибрани. Всъдеходът-събирач ще пристигне на Марс през 2026-а и ще събере всички контейнери. 

Ето и как ще изглежда всъдеходът на Airbus:


Airbus проектира марсиански всъдеход, който да върне проби на Земята

© Мариян Славов, pcworld

На всъдехода ще са нужни около 150 дни, за да обиколи всички локации и да събере предварително подготвените проби. След това той трябва да се върне при ракетата, с която е пристигнал на Марс. След като натовари пробите на ракетата, всъдеходът ще заснеме първото излитане от повърхността на Червената планета. Ракетата ще изведе пробите до орбитален апарат, който пък ще ги донесе на Земята. Всичко това ще стане реалност, ако двете космически агенции (ESA и NASA) преценят, че технологиите, нужни за осъществяването на плана, могат да бъдат разработени.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.