Tyxo.bg counter

Миниатюрен робот може да плува и да върви под вода

Учените в Харвард разработват миниатюрни земноводни роботи. Те са обновили Harvard Ambulatory Microbot (HAMR), позволявайки му да плува и ходи под вода, в допълнение към ходенето по земя. Негови стъпала използват повърхностното напрежение и свързаната с това способност за задържане на повърхността, за да плува по водата. Същевременно  намаляването на контактния ълъг между материала и водната повърхност при напрежение му помага да върви под вода по дъното. Малкият размер на робота и неговите 1,65 грама играят важна роля – ако е малко по-голям, то доста трудно ще може да се задържи над водната повърхност.

Когато трябва да се върне на земята, HAMR преодолява налягането на водната повърхност, а меките стъпала намаляват триенето. Малката машина може да носи и лек товар до 1,44 грама.

Все още има доста работа по земноводния робот – например как да се върне на земята без нуждата от рампа. Екипът обмисля решения като механизъм за скачане. Ако се постигне напредък, HAMR ще може да се използва за поставяне на подводни сензори или да изпълнява задачи, които не биха били практични за по-големите модели.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.