Tyxo.bg counter

Alibaba пуска автономен робот за доставки

Компанията планира да пусне робота още тази година.

За разлика от колите вендинг машини на Alibaba, идеите на компанията за роботи са доста по-обикновени, а приложението им се ограничава до домакинствата (такава е и стратегията на Amazon). Миналата седмица обаче китайският гигант в електронната търговия представи бот за доставка на пакети, който използва LiDAR за навигация. Кутията, в която се пренася пратката, се отключва чрез лицево разпознаване, за да се гарантира, че ще стигне до правилния получател.

Ботът се нарича G Plus и е разработен от китайската компания RoboSense. Той използва LiDar технологията по същия начин, по който и автономните автомобили: за създаване на 3D карта на обкръжаващата среда, за да се избягват препятствията. G Plus на практика е кутия за доставка на колела, която може да пренася пакети и храна. Максималната скорост, която може да развие е 16 км/ч, а ако наоколо има хора или автомобили може да я понижи до около 9 км/ч.

Alibaba и Robosense представиха G Plus като по-евтина алтернатива на автомобилите за извършване на доставки. Другото предимство на робота е фактът, че той лесно може да се произвежда масово. Компанията тества автономното превозно средство по пътищата около своята централа в Ханджоу и очаква производството да започне до края на 2018.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.