Tyxo.bg counter

Доставките на храна с дронове вече са факт в Шанхай

Към момента доставките не са персонални до произволни адреси, но въпреки това тази опция пести много време на жителите на града

Ако сте фенове на дроновете и сте се надявали да дойде време, в което те да се използват за различни видове доставки, то трябва да знаете, че чакането ви е към своя край. Особено ако живеете в Китай и по точно в района на Шанхай, където компанията Ele.me, част от Alibaba, вече започна доставки на храна с помощта на безпилотни апарати за индустрилания парк на конгломерата. Към момента доставките не са персонални до произволни адреси, но въпреки това тази опция пести много време на жителите на града, като разчита на 17 разработени маршрута, всеки от които има по две фиксирани точки за доставка. Въпреки размерите на Шанхай, храната пристига в рамките на най-много 20 минути, което често е невъзможно при конвенционалния начин на доставка, който трябва да бъде съобразен с градския трафик, където изненади определено не липсват.Въпреки автоматизацията, която често е сочена като заплаха за пазара на труда, от Ele.me вярват, че това технологично решение ще бъде от полза и за самите доставчици. “Хората ще трябва да покриват едва около 15% от маршрутите си, което ще намали оперативните им разходи. По този начин куриерите биха могли да печелят до пет пъти по-големи доходи в сравнение със сега”, смятат от компанията.

Тази инициатива надали ще пробие законодателните пречки, когато става дума за доставки в гъстонаселени жилищни райони, но илюстрира на практика някои от предимствата, които китайските компании имат при въвеждането на търговските дрони като цяло. САЩ например в момента все още са на ниво обмисляне на възможността за по-свободни правила, които практически биха освободили въздушни коридори за безпилотните апарати. В същия момент, кампанията на официален Пекин "Произведено в Китай 2025" вече предоставя грантове, инвестиции и заеми за подпомагане на технологичните иновации в областта. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.