Tyxo.bg counter

Google премахна фразата "Don`t be evil" от корпоративния си кодекс

“Don’t be evil” (Не бъдете зли) е доста добро мото, което също така бе част от първата страница на корпоративния кодекс на Google още от далечната 2000-а година. Колегите от Gizmodo обаче са забелязали, че фразата е премахната в обновените документи. Това се е случило на 5-и април, когато компанията без много шум е променила въпросния кодекс.

Въпреки че фразата е премахната от заглавните точки на документа, тя все пак присъства в края - в изречението "And remember… don’t be evil, and if you see something that you think isn’t right — speak up!” (И запомнете... не бъдете зли и ако видите нещо, което смятате за неправилно - съобщете!)

Промяната е интересна, имайки предвид, че Google ползва фразата дори за Wi-Fi парола в транспортните средства, които возят служителите всеки ден до офисите на компанията. Мотото не само присъства повече от 18 години в историята на Google, но и е заложено в корпоративния морал.


Google премахна фразата "Don`t be evil" от корпоративния си кодекс

© Мариян Славов, pcworld

Този ход идва в особен период за компанията - през април повече от 3000 служители подписаха петиция, чрез която настояват Google да се оттегли от проекта за военен дрон, поръчан от Департамента по отбрана на САЩ. Петицията завършва с апел към компанията да си спомни морала и етичните отговорности, според които тя не трябва никога да участва във военни проекти.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.