Tyxo.bg counter

Древни паметници на културата вече могат да се разглеждат и виртуално

Вече можете виртуално да посетите паметници на културата в 18 държави.

Историческите паметници по света са заплашени от унищожение заради природни бедствия, туризъм и войни. Именно това подтиква неправителствената организация CyArk да сканира забележителностите и да ги включи в дигитален архив. Чрез лазерно сканиране, фотограметрия, снимане с дрон и сканиране със структурирана светлина, екипът от CyArc създава подробни дигитални 3D образи на известни забележителности като храма Ананда в Мианмар, двореца Азем в Сирия, Чичен Ица в Мексико и други. Сега Google прави тези модели достъпни през своята платформа Arts & Culture.

През 2016 земетресение нанесе сериозни щети на редица древни храмове в Мианмар. Преди бедствието CyArk успяха да сканират и снимат някои от структурите, както отвътре, така и отвън, което позволи точното им пресъздаване на 3D модели. Сега всеки може да ги разгледа през компютър, смартфон или VR устройство и да види как някога са изглеждали.

През платформата можете да обиколите 25 исторически паметника в 18 държави. За да можете обаче да свалите информацията на CyArk, трябва да попълните формата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.