Tyxo.bg counter

Временна татуировка измерва нивата на алкохол в кръвта

Нов сензор може да помогне на хората дискретно да проверяват нивата на алкохол в кръвта си, като просто погледнат смартфона и свързаното приложение. Технологията е разработена в Калифорнийския университет и представлява малка лепенка, подобна на временна татуировка, която се поставя директно върху кожата. Устройството стимулира изпотяване и измерва електрическото съпротивление.

"(Устройството) наподобява временна татуировка, но всъщност е биосензор с няколко гъвкави безжични предавателя", казва Сейла Селимович, директор на проекта, разработил сензора. "Лепенката отделя компонент, който стимулира изпотяването на кожата под нея, след което друг компонент измерва промените в съпротивлението, които се изразяват в алкохолни нива в кръвта". 

Важното в случая е, че измерването отнема само няколко минути. "Измерването на алкохол в потта е опитвано и преди, но то онемаше 2-3 часа", казва Патрик Мерсие - един от учените, работили по проекта. "Нашата лепенка измерва алкохолните нива и ги изпраща към смартфона само за 8 минути".


Временна татуировка измерва нивата на алкохол в кръвта

© Мариян Славов, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.