Tyxo.bg counter

Приложението SmartBirds е с нови функционалности, насочени към българските ловци

Мобилното приложение SmartBirds, създадено от Българското дружество за защитата на птиците (БДЗП), вече може да се тегли безплатно от Google Play и да се използва на всяко устройство с Android дори и без мобилна връзка. Освен това новата версия разполага и с повече функционалности, включително с помагало за ловеца.

Също така SmartBirds вече съдържа допълнителна информация за 55 вида, които са разрешени за лов, имат регулирано ползване или са защитени. Всеки от тях е представен с кратко описание с акцент на ключовите за определянето му белези. Това ще позволи бързо определяне на вида – дали е разрешен за лов или не – и ако е разрешен, какви са нормите и сроковете за ловуването му.

„Опитахме се да съберем в едно приложение всичко, което хората търсят, за да опознаят по-добре птиците в България, а сега вече ще помага и за спазването на ловното ни законодателство“, отбелязва Светослав Спасов от БДЗП.


Приложението SmartBirds е с нови функционалности, насочени към българските ловци

© Мария Динкова, pcworld

Приложението също така може да се използва и като електронен дневник, в който да се съхраняват наблюденията, като те след това могат да се споделят чрез електронна поща и социалните мрежи. За по-голямо удобство електронният дневник е с автоматично въвеждане на данни за наблюдаващия, дата и час, както и точно определяне на GPS координатите на наблюдателя.

„Приложението е достъпно на български и на английски език, за да може да се ползва и от англоговорящи, посещаващи страната и интересуващи се от нашето птиче богатство,“ допълва Мариана Вълчева.  А за тези, които искат да научат повече за видовете, SmartBirds предлага и по-специфична информация: като природозащитен статус на вида, периодите на миграция, информация за размножаването им и не на последно място - заплахите, които ги грозят.

Приложението дава и подробни данни за зоните от екологичната мрежа Натура 2000, обявени за опазване на птиците. GPS позиционирането позволява да се провери местоположението на потребителя спрямо близките Натура зони, както и да се разгледат техните граници на Google карта.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.