Tyxo.bg counter

Виртуални лабораторни мишки ще заменят живите им събратя при тестове на лекарства

Плъхове, мишки, зайци и други животни са неделима част от всички клинични тестове на нови експериментални лекарства, което не е много морално и честно спрямо тези създания. Сега учени са разработили система, която ще пощади нещастните животинки и дори ще направи тестовете на нови лекарства по-бърз и сигурни, благодарение на виртуални тестови обекти.

В понеделеник организацията NC3R, която цели да намали участието на животни в медицински тестове, даде специална награда на екип от Оксфордския университет за разработката на копмютърна симулация, която да замени живите тестови обекти. 

С помощта на софтуера Vurtual Assay екипът е разработил компютърен модел на човешки сърдечни клетки и е провел хиляди симулации, за да разбере как 62 експериментални лекарства действат на тези клетки. Резултатите са били сравнени с реални клинични тестове, проведени върху животни. При компютърната симулация бил установен страничен ефект артимия с точност 89 процента, докато при същите тестове със зайци, процентът бил 75.

Откритията на екипа са публикувани в изданието Frontiers in Physiology. Подобни изследвания могат да намалят значително броя на тестови животни, който надхвърля 60 000 годишно, а също така да предостави по-точни данни, които да доведат до по-добри лекарства. От подобна ситуация ще спечелят всички.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.