Tyxo.bg counter

Canon планира засилване на фокуса върху безогледалните фотоапарати

Японският производител Canon планира да се фокусира повече върху т.нар безогледални фотоапарати. Изданието Nikkei Asian Review цитира изказване на Масахиро Саката, президент на маркетинговия екип на компанията, според което тя трябва да инвестира повече в сегмента, дори това да доведе до известна “канибализация” на продажбите на основните ѝ продукти – огледално-рефлексните фотоапарати (SLR).

През годините Canon оставяше впечатление, че не желае да инвестира в безогледални продукти именно за да не навреди на основния си бизнес. Изказването на Саката показва, че този период е към края си. Компанията със сигурност наблюдава маркетинговите тенденции. Може да се предположи, че първите кандидати за споменатата канибализация ще бъдат базовите продукти на Canon, както и тези от средния клас.

Интересно е да се отбележи, че някои медии цитираха неправилно мениджъра, разчитайки посланието му като изместване на фокуса към безогледални продукти. Интересно е да се допълни,че по данни на CIPA продажбите на фотоапарати със сменяема оптика са се свили с 10 на сто през миналата година. Паралелно с това обаче доставките на безогледални продукти са се увеличили с 29%.

Въпреки, че е лидер на пазара на фотоапарати със сменяема оптика засега Canon не бърза пускането на безогледални продукти. Този подход се различава драматично от стратегията на Sony, например, която вече пуска на пазара и такива професионални решения.

Коментирайки високия клас безогледални апарати Сакара е по-резервиран. От изказването му за Nikkei става ясно, че компанията не е взела решение по въпроса. Т.е. поне в близко бъдеще е по-вероятно да се очакват продукти от класа на Canon M50, отколкото нещо в категорията на Sony α9.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.