Tyxo.bg counter

Какво още би могла да прави Alexa?

Въпреки многото функционалности, които има, разработката на Amazon все още не е завършен AI-виртуален асистент

Ако преди няколко десетилетия някой ви беше казал, че устройства като Amazon Echo и Google Home ще се превърнат в обикновени битови продукти, вероятно не бихте му повярвали. Тогава обаче времето беше съвсем различно, а днес определено сме свикнали да очакваме много от нашите технологии. Като виртуален асистент, Alexa измина дълъг път за сравнително кратък период от време. През последните няколко години, откакто се появи на пазара, към рутинните си функционалности тя добави и редица нови умения като възможност за обаждания и текстообработка. Въпреки това, разработката на Amazon все още не е завършен AI-виртуален асистент.

 

 

Истината е, че, въпреки всички възможности на Alexa, технологията все още няма възможностите да проведе истински разговор. Тя не се представя особено добре и при задаването на въпроси, които включват малко по-усъвършенствано търсене в интернет. В бъдеще потребителите биха искали да видят няколко ключови AI-способности, които биха я издигнали от интелигентен говорител в наистина независим асистент, който разчита по-малко на човешки команди и повече на собствените си интуитивни способности.

Ето някои неща, които Alexa към днешна дата не може да направи, но биха я превърнали в 100-процентов AI-асистент.

Поддръжка на истински разговор

Към днешна дата можете да говорите на Alexa, но не можете наистина да разговаряте с нея. Представете си, ако можехте да споделите с асистента си как е преминал денят ви, а той да има функционалността да ви предостави обратна връзка и да ви посъветва какво да правите в дадена ситуация. Или пък си представете да можехте да накарате Alexa да ви помогне в готвенето, диктувайки ви рецепти, и когато ѝ кажете: “Alexa, задръж за една секунда, водата още не е загряла", тя да ви отговори: "Добре, г-н…..., уведомете ме, когато водата стане готова, и аз ще ви кажа следващата стъпка."

Идеята Alexa да стане като Джарвис от филма “Железният човек” сигурно ви изглежда пресилена, но това може да се окаже по-близо, отколкото си мислите. Yahoo Finance съобщава, че Ал Линдзи, вицепрезидент на Amazon, отговарящ за Alexa, вече обмисля възможността един ден потребителите да могат да провеждат пет, десет или двадесет минутен разговор с личния си асистент.

"За да се реализира напълно тази визия, трябват много неща – тя да е с вас навсякъде, да можете да си говорите с нея, където и да сте, да може тя да направи за вас всичко, което си представяте, когато чуете словосъчетанието “интелигентен асистент”, и в крайна сметка всичко това да се случва чрез един напълно непринуден разговор", коментира Линдзи.

Изследвания и решаване на сложни математически задачи

За да бъде напълно ефективен асистент, в идеалния случай Alexa трябва да може да провежда истински, задълбочени изследвания. Говорим за вариант, при който потребителите биха могли да се обърнат с думите: "Хей, Alexa, кажи ми какви колебания е имало на жилищния пазар в София през 2016 г." или "Alexa, можеш ли да ми дадеш обобщени данни за консумацията на биологични храни в Бургас?"

По същия начин, би било хубаво, ако асистентът на Amazon имаше по-големи възможности в пресмятането. И сега Alexa има инструменти, които могат да решат основни аритметични уравнения и логаритми, но голяма част от тях изискват от потребителя да познава математиката достатъчно добре, за да може да въведе уравненията по много специфичен начин, а други ще му поднесат определен тип математика, но няма да му позволят да зададе конкретни въпроси.

Например, за да използва един от инструментите на Alexa за решаване на квадратни уравнения в момента, потребителят трябва да каже нещо от рода на: “Alexa, изчисли квадратното уравнение, като използваш 3 за a, 2 за b и 4 за c.” Това изисква потребителят да знае как да намери a, b и c и кога да приложи квадратно уравнение.

Ако виртуалният асистент имаше възможност да прави по-безпроблемно сложни изчисления, човек можеше просто да прочете формулата и да поиска от Alexa да реши или опрости и обясни стъпките за решаване на уравнението. По този начин потребителят няма да се нуждае от предварителни познания. Само си помислете какво би означавало това за учениците!

Истински преводач

Alexa може да превежда прости думи и фрази от английски на други езици. Например, можете да кажете "Alexa, попитай преводача как e изразът "Как сте?" на италиански език?” или "Alexa, отвори преводача, как трябва да попитам “Къде е банята?” на испански?". В този случай тя наистина може да ви помогне.

Въпреки това, Alexa не може дa преведе какво казва един човек на друг език, както би го направил преводач-човек. Също така няма как да поискате от асистента на Amazon да превежда дълги разговори от друг език – от полски на български, примерно.

Ако Alexa развие умения за усъвършенстване на превода, това ще рзакрие множество възможности за студенти, бизнес професионалисти и други потребители, които използват виртуалния асистент. Това, фактически, ще премахне езиковата бариера и ще можем да си говорим в живо време с когото си пожелаем, без значение дали разговаряме на един и същ език.

Засилено машинно обучение

В близко бъдеще Alexa със сигурност ще отиде далеч отвъд изпълнението на гласови команди и заключване на входната врата. Може би дори ще може да се самообучава – да научава за вас, за живота ви, за личните ви практики и хобита. Представете си, че дойде момент, в който Alexa ще разбира как е минал денят ви само по тона на гласа ви и характеристиките на поведението ви, точно както човек би могъл да направи това, а защо не и да ви дава съвети коя с коя дреха да комбинирате. Е, това, последното, може би е прекалено нестандартно. В крайна сметка, за сега можем да се радваме, че има кой да изгася лампите, когато ги забравим.

 

 

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.