Tyxo.bg counter

AI на Gooogle открива сърдечни заболявания чрез сканиране на ретината

Компанията Verily, която е подразделение на Alphabet, обяви широка гама от проекти, свързани с медицината - от разработката на умни часовници, които да участват в медицински изследвания, до специално модифицирани комари, които да действат като бомба със закъснител и да намалят популацията на досадните гадинки. Последният проект от този цикъл включва използването на изкуствен интелект за предвиждане на сърдечни заболявания.

Научният труд, публикуван днес в Nature Biomedical Engineering, описва метода - AI алгоритъм оценява изображения на човешка ретина, след машинно заучаване и разработка на модел, по който да бъде предвиден риск от сърдечни заболявания. Всичко това може да доведе до много бърз и безпроблемен тест, който да е със сходна точност като кръвните тестове.

On the left: a sample retinal image from the dataset in color. On the right: attention map indicating areas that support the prediction for high systolic blood pressure in green, which overlap with the retinal blood vessels.

Разбира се, подобна технология има своите ограничения - изследването е проведено с изображения с 45-градусов зрителен ъгъл. Тепърва предстои да бъдат проведени още тестове, за да се построи по-голяма база данни, и да бъдат оценени резултатите на метода с различни изображения. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.