Tyxo.bg counter

Panasonic представи два нови фотоапарата

Два нови фотоапарата представи Panasonic. Lumix GX9 е цифрова безогледална камера със сменяема оптика (DSLM), а Lumix DC-TZ200 е компактен фотоапарат с 1-инчов сензор.

Lumix GX9

Според компанията апаратът е подходящ за напреднали любители. Паралелно с това обаче той е компактен и би бил удачно решение например за улична фотогафия.

GX9 предлага 20,3-мегапикселов Digital Live MOS сензор без нискочестотен изглаждащ филтър (Low-pass filter), което му позволява да заснема детайлни образи с по-широк динамичен диапазон и по-плавни нюанси.

От Panasonic обясняват още, че цифровите данни между апарата и обектива се обменят със скорост до 240 кадъра в секунда. В резултат на това, Lumix GX9 може да фокусира приблизително 0,07 сек., както и да прави серии от по 9 кадъра в секунда при запазване на фокуса върху движещи се обекти.

Starlight AF (Автофокус при звездна светлина) позволява на потребителите да снимат с автофокус дори звезди на нощното небе.

За удобство на потребителя GX9 е оборудван с Live View визьор, който може да се завърта до 80 градуса. Интересна е функцията Eye Sensor AF, при която фотоапаратът започва да фокусира, когато потребителят приближи окото си до визьора.

Също така, за пестене на енергия, фотоапаратът разполага с нова функция, с която автоматично преминава в спящ режим, след като открие, че окото е отдалечено от визьора. Потребителят може бързо да се върне в режим на снимане с натискане на спусъка наполовина. Благодарение на това разработчиците обещават до 900 снимки с едно зареждане на батерията.

Lumix GX9 предлага още 5-осев двоен стабилизатор на образа, снимане на видео при 4K резолюция, както и умни функции като Post Focus, позволяваща фокусиране върху различни обекти на вече заснета сцена.


Panasonic представи два нови фотоапарата

© Александър Главчев, pcworld

Lumix DC-TZ200

Другото предложение на компанията е компактен фотоапарат, насочен към туристите. Съкращението TZ означава Travel Zoom. Продуктът е оборудван с обектив Leica DC Vario-Elmar предлагащ 15-кратно оптично варио и 5-осева стабилизация.

Нека външният вид не ви залъгва. Въпреки малкия си размер апаратът е снабден с 1-инчов MOS сензор – доста по-голям от тези монтирани на повечето компактни камери.

Подобно на описания по-горе GX9 тук от Panasonic говорят за предаване на сигналите от 240 кадъра в секунда. В резултат на това апаратът постига високоскоростен автофокус за приблизително 0,1 сек.

Все пак TZ200 е запазил едно от предимствата на малките апарати – възможността да фокусират от близо, благодарение на по-малките си сензори. В случая разработчиците обещават макро кадри от 3 см. разстояние.

Друга разлика спрямо други предложения с подобен размер е наличието на Live View визьор. Той може да е полезен за потребителите, които искат да снимат в по-светла обстановка, например при силна слънчева светлина.

Сред новите функции са Клин на фокуса (Focus Bracket) и Клин на блендата (Aperture Bracket), които позволяват заснемане на серия от снимки с автоматична промяна на настройките, съответно на разстоянието на фокусиране и на блендата. Най-добрата точка на фокусиране или дълбочина на рязкост могат да бъдат избрани впоследствие.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.