Последните промени в бюджета на САЩ предвиждат спиране на финансирането за Международната космическа станция (МКС) след 2024-а година. Логично възниква въпросът - какво ще стане с нея след това? Washington Post са се сдобили с документ на NASA, според който има план станцията да премине в частни ръце. Този план трябва да заработи още през 2019-а, когато бюджет от 150 милиона долара ще бъде инвестиран в търсене на потенциални партньори, които да поемат станцията след 2024-а.

Не е ясно точно как ще бъде оформена приватизацията, но експерти смятат, че процесът ще бъде плавен. Въпреки това, подобен план може да срещне сериозна опозиция - не само в САЩ. МКС е съвместен проект между правителствата на няколко държави и приватизацията на част от станцията ще е още по-трудна дори юридически. Друг проблем представлява и самият характер на МКС - тя е предимно научна лаборатория, която трудно би могла да се използва от частни компании за нещо друго - космически туризъм например. Като всяка научна лаборатория, станцията има нужда не само от адекватна поддръжка, но и от специално обучен персонал, който е селектиран от NASA и други космически агенции години наред през множество филтри. 

Възможен вариант за тези планове да проработят е участие от SpaceX - компанията се нужда от орбитална станция, за да осъществи плановете си за междупланетно пътуване до Марс. Дали NASA и Илон Мъск ще се споразумеят за нещо или в играта ще се намесят други страни, предстои да разберем.