Tyxo.bg counter

Google публикува база данни с изображения за разработчици

HDR+ алгоритъмът на Google понякога върши чудеса благодарение на машинното обучение. Само преди няколко години обаче камерите на компанията бяха посредствени, но с излизането на Pixel устройствата това се промени. Сега Google дава възможност и на други екипи да разработят свои алгоритми и да ги сравнят с HDR+. За целта гигантът публикува пакет от хиляди изображения.

HDR+ снимките се създават чрез обработка на поредица от изображения с пълна резолюция. Информацията от тях се обединява така, че крайното изображение да предлага по-добра експозиция, предавайки детайлите както от светлите, така и от тъмните участъци. За разработката на подобен алгоритъм е необходим голям архив от снимки. Google предлага 3640 поредици изображения, като общият брой снимки е почти 25 хил.


Google публикува база данни с изображения за разработчици

© Александър Главчев, pcworld

Архивът е с Криейтив Комънс лиценз, но може да бъде използван с комерсиална цел. Т.е. на теория на негова база може да бъде създаден продукт, който след това да бъде продаван.

Google вече е използвала набора от данни в изследване, при което невронна мрежа пресъздава част от HDR+. Пакетът е налице тук. Обемът му е 765 GB, всички файлове са DNG формат.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.