Tyxo.bg counter

Учени са създали електронна кожа

Нашето бионично бъдеще може би не е чак толкова далеч във времето. Учени вече са създали електронна кожа, която може да се възстановява и изцяло да се рециклира. Това означава, че електрониката, протезите или умните тъкани на бъдещето ще могат сами да се поправят, когато бъдат скъсани или счупени. Една от целите на проекта е да покаже, че електрониката може да стане по-екологична и да се намали замърсяването от изхвърлянето на непотребните вече устройства.

Като цяло електронната кожа разполага със сензори, които измерват налягането, температурата, влажността и въздушните потоци. За нейното създаване учените са използвали три компонента, достъпни в търговската мрежа, и са ги съединили в матрица, добавяйки сребърни наночастици, за да осигурят свойството за самовъзстановяване. Когато електронната кожа бъде скъсана, между двете разделени страни се подновяват химическите съединения и матрицата се изгражда наново. А ако кожата бъде изцяло унищожена и не може да се използва вече, тя просто се поставя в разтвор, който „втечнява“ материала, за да бъде рециклиран.

Към момента учените смятат, че тяхното изобретение може да намери приложение в широк кръг от индустрии. Въпреки това има още какво да се подобри при тази електронна кожа. Макар и да е мека, тя не е достатъчно гъвкава и разтеглива, каквато е човешката кожа. В момента екипът се опитва да намери решение за по-широко използване на продукта, така че не само да се произвежда по-лесно, но и да може да се поставя при протези и роботи.

Важно е да опазваме околната среда и да гарантираме, че природата ще бъде сигурно място както за нас, така и за нашите деца“, изтъкват учените, работили по проекта.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.