Tyxo.bg counter

Изследвания показват, че радиацията от телефоните не вреди на хораНационалната токсикологична програма към Националния здравен институт на САЩ публикува информация за предварителни изследвания, които показват, че радиацията от смартфоните не е опасна за хората. Повечето изследвания са проведени с плъхове, които са били изложени на много високи нива на RF радиация в 2G и 3G честотния диапазон. Резултатите показват, че няма повишени рискове дори при такива нива на облъчване.

В едно от изследванията, някои от мъжките плъхове, изложени на радиацията, са развили ракови заболявания в областта на сърцето. Женските от същия експеримент обаче не са имали такива проблеми, а в останалите експерименти нито един от двата пола плъхове е показал подобни отклонения. Тук идват и странните резултати - плъховете, родени от участвали в експериментите родители, имали по-ниско от нормалното тегло, но в последствие пораснали до нормални размери. Също така, облъчените плъхове живели по-дълго от контролната група, която не е била подлагана на експерименти.

В коментарите си, Федералната администрация по лекарствата отбелязва, че тези резултати не могат да бъдат пряко отнесени към хора. Поради малкия размер на гризачите, те поемат радиацията с цялото си тяло, докато хората са облъчвани в областта около главата. Изследванията не включват също 4G честотите, които най-вероятно имат дори по-ниски нива на риск. 

Разбира се, изследванията не дават еднозначен отговор - нужно е те да бъдат разгледани от независими учени и да бъдат оценени. Въпреки това, предварителната информация сочи, че няма от какво да се притесняваме, ако използваме смартфоните твърде интензивно. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.