Огромен мегаполис от изчезналата цивилизация на Маите лежи под дърветата на джунглата в Гватемала и най-вероятно щеше да си остане там, ако не беше чудото на лазерната технология LiDAR. Фондацията PACUNAM, която се специализира в използване на технологии за опазване на културното наследство, е сканирала джунглите с помощта на технология за лазерно засичане и измерване (LiDAR - Laser Detection and Ranging) и е открила свързана мрежа от древни градове. Откритието е с огромна значимост и мащаби - учените са намерили повече от 60 000 сгради без да отсекат дори едно дърво. 

Всичко това води до ново разбиране за цивилизацията на Маите. На първо място - размерът на този мегаполис предполага, че популацията на Маите е била много по-голяма, отколкото се предполагаше до този момент. По предишни оценки числеността на този народ е била около 5 милиона души, но новото разкритие применя тази цифра на 10-15 милиона. Фактът, че са били открити пирамиди, палати и издигнати пътища, въпреки че Маите не са познавали колелото и не са ползвали товарни животни, говори за добре организирана цивилизация и работна сила.

Отделните градове са свързани с магистрални пътища, което показва развита търговска дейност между тях. Други артефакти в градовете показват, че военните действия са се случвали доста по-рано в развитието на цивилизацията, а не в последните и дни, както се смяташе до този момент. В крайна сметка, LiDAR технологията, която е най-позната в автономните коли и в роботите, може да бъде използвана и за археологически цели. Фондацията планира да сканира над 5000 квадратни мили в бъдеще -  в търсене на още тайни от миналото.