Tyxo.bg counter

Apple увеличава броя на самоуправляващите се автомобили от 3 на 27

Към настоящия момент се знае, че целият автопарк на компанията се състои от хибридни Lexus RX450h SUV

Малки стъпки и големи идеи - това очевидно стои в основата на стратегията на Apple по отношение на разработката на нейната засекретена платформа за развитие на автономни превозни средства.

Когато Apple обяви, че работи в тази посока през април миналата година, компанията започна с едва три автомобила. Сега, според Блумбърг, автономният автопарк на технологичния гигант се е увеличил до 27 превозни средства – брой, който определено повече подхожда на амбициите на организацията.

Към настоящия момент се знае, че целият автопарк на Apple се състои от хибридни Lexus RX450h SUV, като само няколко видеоклипа, изтекли в мрежата, дават представа за тяхното поведение на пътя. Един от въпросните клипове обаче завършва с много по-близък кадър на сензорния масив на един от автомобилите, който определено може да бъде описан като "завършен”.
Усилията на Apple в сферата на превозните средства с автономно задвижване датират от няколко години. Първоначално компанията си беше поставила за цел да построи цял автомобил в рамките на своя супер секретен проект "Титан". С течение на времето обаче тези планове бяха преоразмерени до платформа за самоуправление, която Apple иска да развие и да продаде на автомобилни производители, които не планират да отделят време и пари за разработване на собствени платформи. По този начин компанията тръгва по стъпките на Waymo и Uber, които също процедират по този начин.

И докато Apple се стремят да запазят проекта си в тайна възможно най-дълго време, калифорнийската администрация е напът да провали плановете за секретност на компанията. Тя изисква одобрение от страна на DMV (Department of Motor Vehicles) за всяка компания, която планира да използва автономни превозни средства в пътната мрежа, дори за тестове, и публикува на своя уебсайт списък с всички одобрени производители.

След като името на Apple се появи там, ще е трудно компанията да продължи да се преструва, че проектът “Титан” не съществува. Това вероятно е и част от причината главният изпълнителен директор Тим Кук да повдигне завесата миналия юни, когато призна, че компанията му работи върху създаването на платформа за управление на автономни автомобили. И към днешна дата Apple държи в много по-голяма степен на секретността от Uber и Waymo, но редица експерти очакват в процеса на развитие това да се примени

още по темата

Ford пускат на пазара първите си автономни коли през 2021 г.

От компанията са категорични, че първо искат да повишат общественото доверие в иновативната технология
16.08.2018 / 04:31
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.