Tyxo.bg counter

Apple увеличава броя на самоуправляващите се автомобили от 3 на 27

Към настоящия момент се знае, че целият автопарк на компанията се състои от хибридни Lexus RX450h SUV

Малки стъпки и големи идеи - това очевидно стои в основата на стратегията на Apple по отношение на разработката на нейната засекретена платформа за развитие на автономни превозни средства.

Когато Apple обяви, че работи в тази посока през април миналата година, компанията започна с едва три автомобила. Сега, според Блумбърг, автономният автопарк на технологичния гигант се е увеличил до 27 превозни средства – брой, който определено повече подхожда на амбициите на организацията.

Към настоящия момент се знае, че целият автопарк на Apple се състои от хибридни Lexus RX450h SUV, като само няколко видеоклипа, изтекли в мрежата, дават представа за тяхното поведение на пътя. Един от въпросните клипове обаче завършва с много по-близък кадър на сензорния масив на един от автомобилите, който определено може да бъде описан като "завършен”.
Усилията на Apple в сферата на превозните средства с автономно задвижване датират от няколко години. Първоначално компанията си беше поставила за цел да построи цял автомобил в рамките на своя супер секретен проект "Титан". С течение на времето обаче тези планове бяха преоразмерени до платформа за самоуправление, която Apple иска да развие и да продаде на автомобилни производители, които не планират да отделят време и пари за разработване на собствени платформи. По този начин компанията тръгва по стъпките на Waymo и Uber, които също процедират по този начин.

И докато Apple се стремят да запазят проекта си в тайна възможно най-дълго време, калифорнийската администрация е напът да провали плановете за секретност на компанията. Тя изисква одобрение от страна на DMV (Department of Motor Vehicles) за всяка компания, която планира да използва автономни превозни средства в пътната мрежа, дори за тестове, и публикува на своя уебсайт списък с всички одобрени производители.

След като името на Apple се появи там, ще е трудно компанията да продължи да се преструва, че проектът “Титан” не съществува. Това вероятно е и част от причината главният изпълнителен директор Тим Кук да повдигне завесата миналия юни, когато призна, че компанията му работи върху създаването на платформа за управление на автономни автомобили. И към днешна дата Apple държи в много по-голяма степен на секретността от Uber и Waymo, но редица експерти очакват в процеса на развитие това да се примени

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.