Tyxo.bg counter

Мобилно Android устройство ще показва риска за лошо падане при по-възрастните хора

Към момента съществуват умни технологии като преносими въздушни възглавници, чиято цел е да помогнат на хората в напреднала възраст при падане. Ново, по-проактивно устройство обаче вече ще може изцяло да предотвратява подобни инциденти.

FallSkip е мобилно приложение, създадено в Политехническия университет на Валенсия. То работи на специално мобилно устройство с Android, което е поставено на колан за кръст. Лекарите могат да въведат в приложението показателите на пациентите и след това да използват вградените акселерометър и жироскоп, за да проверят баланса и походката им, координацията, времето за реакция и мускулната сила. След като тестът е завършен, пациентите получават резултат, който показва каква е вероятността в близко бъдеще да паднат. Благодарение на тези данни може да се вземе информирано решение за това как да бъдат лекувани.

От екипа уточняват, че един на всеки трима по-възрастни граждани пада поне веднъж в годината, което това е един от основните гериатрически синдроми. А последствията могат да бъдат различни: като се започне от фрактури и се стигне до страх от падане. Освен това проучване показва, че между 9,7% и 19% от паданията при по-възрастните хора водят до приемане в болница.

FallSkip е предвиден като обективен тест за измерване на риска от падане. Той не е скъп и може да се извършва многократно. Освен това от екипа подчертават, че той е основан на скорошно изследване, цитирано в няколко клинични теста като надежден и икономически ефективен метод за оценява на общото състояние на пациентите.

Екипът се надява някой ден приложението да се превърне в стандартен инструмент във всяко лечебно заведение, за да се оптимизира грижата за увеличаващото се възрастно население.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.