Tyxo.bg counter

Lockheed разработва наследник на хиперзвуковия шпионски самолет SR-71 Blackbird

Очаква се SR-72 да разчита на иновативен свръхзвуков двигател, с който да е в състояние да покрива 4000 мили за час

SR-71 Blackbird на американската военна компания Lockheed Martin е един от най-разпознаваемите проекти за самолети в историята. Малко други разработки са завладявали вниманието и въображението на световната общественост по начина, по който SR-71 правеше това преди да бъде декласифициран през 1990 г., след почти 30 години служба. С пенсионирането на Blackbird обаче нуждата на САЩ от свръхзвуково наблюдение на висока надморска височина не намаля.Поради тази причина екипът на разширената програма за развитие Skunk Works на Lockheed Martin се е заел с разработката на SR-72, наречен "Son of Blackbird", поне от 2007 година. Този шпионски самолет от следващо поколение се очаква да превъзхожда предшественика си почти във всички направления. Ако слуховете, че SR-72 ще разчита на иновативен свръхзвуков двигател се потвърдят, то наследникът на Blackbird ще бъде в състояние да покрие 4000 мили за час, като по този начин ще има възможност да се промуши през вражеската въздушна отбрана, преди някой дори да си помисли, че е там.

Но проектирането и изграждането на безпилотен самолет, способен да премине звуковата бариера шест пъти, са две абсолютно различни неща. Поради тази причина, към момента не се очаква SR-72 да влезе дори в прототипна фаза преди 2030 г., въпреки че Джак О'Банион, вицепрезидент на Lockheed Martin, не изключва напълно тази възможност.

Въпреки че военновъздушните сили на САЩ се занимават с тази технология от 60-те години на миналия век, хиперзвуковите самолети и създаването на двигателите, които ги задвижват, остават изключително скъпо начинание, свързано с много рискове.

Когато става въпрос за свръхзвукова системa, която ще носи значителен полезен товар, има редица технически предизвикателства. Всъщност това е интеграция на три различни области - аеротермодинамика, структури и задвижване. Това усложнява и създаването на хиперзвуков автомобил", обяснява д-р Боби Браун, декан на факултета по инженерство и приложна наука в университета в Колорадо. По думите му хиперзвуковите превозни средства трябва да имат специфични аеродинамични характеристики, което е по-трудно, отколкото звучи, когато повърхността се нагрява до хиляди градуса по Фаренхайт заради въздушното триене.

Браун също така посочва, че задвижването е също толкова сериозно предизвикателство, като отбелязва, че самолетите, предназначени да развиват скорост под звуковата бариера (напр. Boeing 737), имат много различни потребности от свръхзвуковите изтребители и хиперзвуковите шпионски самолети.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.