Tyxo.bg counter

Очила могат да предотвратят прилошаването при пътуване

Учени от Мичигънския университет са патентовали система, която може да използва очила или хедсет, за да предотврати прилошаването при пътуване (или кинетоза) с автономен автомобил. Системата помага да се преодолее разминаването между това, което виждате и вашето усещане за движение. Тя използват набор от последователно активиране на светлинни тръби, които имитират движението на автономното превозно средство в периферното ви зрение. Това ще осигури на тялото ви рамка за координиране, а вие ще можете спокойно да гледате телефона си, без да ви прилошава.

Технологията може да бъде вградена в самия автомобил, но особеностите на дизайна я правят портативнa. Скорошният патент на Uber за приложение с подобна концепция разчиташе на сензорен сигнал, който изисква непреносимо устройство, има по-скоро сигнализираща роля и предлага разсейване.

Засега учените нямат гаранция, че технологията им ще бъде приложена, тъй като е само патент. Те обаче планират да се свържат с автомобилопроизводители и доставчици и да осигурят възможност за разпространение на продукта. А той може да се окаже доста необходим. От Университета подчертават, че на около половината от хората им прилошава само като четат книга, докато пътуват, а дори още повече биха се почувствали зле в автономен автомобил. Ако технологията придобие масов характер, особено при превозните средства със седалки обратно на движението, това изобретение може да се окаже изключително важно.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.