Tyxo.bg counter

CES 2018: Volocopter представи прототип на автономно въздушно такси

Германската компания се надява до пет години разработката ѝ да е готова да кръстосва небето

Освен за превозни средства, които се движат из градовете без шофьори, човечеството трябва да започне да се готви, че небето също ще бъде заето от роботи-шофьори. Една от компаниите с фокус върху въздушните таксита на бъдещето е базираната в Германия Volocopter. Техният 18-роторен дрон с размери, подходящи за превозването на един човек, се появи в зоната на Intel в Конгресния център в Лас Вегас по време на изложението на потребителска електроника CES.

Volocopter започва своята еволюция през 2013 г., като през последните четири години отбеляза сериозен напредък. Освен че полетя в Конгресния център, въздушното такси е извършвало автономен полет и в Германия и Дубай. По време на безпилотните си курсове разработката разчита на GPS точки и координати. 18-те ротора на дрона се захранват от девет батерии, като всяка от тях се грижи за по два. Малките витла са на противоположните краища на Volocopter, което е гаранция, че, ако някоя от батериите даде дефект, това няма да се отрази сериозно на стабилността на дрона.Според компанията производител Volocopter може да прекара в небето 30 минути - достатъчно дълго време, за да бъде използвано за градски въздушен транспорт. Когато се приземи, батериите могат да бъдат сменени с пълни в рамките на три до пет минути. В момента това се извършва от механици, но компанията предвижда и тази дейност да бъде автоматизирана вбъдеще.

Но дори и с успешните тестови полети и системите за избягване на препятствия на Intel, ще мине още известно време, преди някой да се качи на въздушно такси. Тестовете с пилоти ще започнат след около две години, а автономните полети - около година след това. През това време компанията ще трябва да се пребори и с някои законови пречки, но се надяваме, че когато технологията бъде готова за пълноценна работа, след около пет години, това няма да бъде проблем. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.