Tyxo.bg counter

Изкуственият интелект на Google може да класира снимките на база на техните естетически качества

Приложенията за снимки могат да помогнат да намерите обекти в дадено изображение, но те няма да ви кажат дали тези образи са достатъчно впечатляващи, за да бъдат споделени. Засега това все още зависи от самите потребители.

Но ако Google постигне успех, то изкуственият интелект ще може да оценява като художествен критик. Компанията тъкмо приключи работа по системата Neural Image Assessment (NIMA), която използва дълбочинно конволюционна невронна мрежа да преценява качествата на снимките. Показаното мнение е на база на това какво системата смята, че потребителят ще хареса както от техническа, така и от естетическа гледна точка.

NIMA се обучава чрез хистограма от класирания (като например от конкурси за снимки), които дават представа за цялостното качество на дадена снимка в различни аспекти, а не само среден резултат или просто висок/нисък рейтинг. Подходът може да използва референтни снимки, ако има налични такива. Но системата може да се обърне и към статистически модели, ако няма идеална конкретна снимка.

Резултатът всъщност е невронна мрежа, която в голяма степен повтаря средните оценки на потребителите, при оценяването на снимките. Това на свой ред ще има всякакви последствия при фотографските приложения. От една страна ще може да помага на потребителите бързо да намерят най-добрите снимки, избягвайки замазаните и лошо композирани такива.

От друга страна от Google допълват, че също така потребителите ще могат да използват автоматични инструменти за редакция. Макар че има още доста работа по системата, може би съвсем скоро вашият телефон ще има също толкова добър вкус за снимките, както и самите вие.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.